Mat & dryck
Med smaker och dofter från Pipers tid

Gränsös matlagning vilar på historisk grund. Här skrev Gustaf Piper sin berömda kokbok 1739 med 248 sidor fantastiska recept. Det är Sveriges äldsta kokbok och berättar om hur man åt och drack på slott och herresäten på svensk stormaktstid. På Gränsö lagar vi modernt klassisk mat, inspirerade av Piper.

Gränsö slott ligger på en halvö i skärningspunkten mellan stad och skärgård, hav och land – vilket också speglar vår matlagning. Hav, skog och äng.

De menyer vi serverar på slottet är modernt klassiska – i Pipers anda. Det är matlagning från grunden, på bra råvaror från lokala och företrädesvis svenska producenter.

Prova t ex Pipers kräftsoppa, vår signaturrätt som alltid finns på menyn.

Á la carte varje kväll

I slottsrestaurangen serveras a la carte varje kväll från kl 18. Menyn ser du nedan.

Boka bord gör du hos vår hovmästare.

Skicka en förfrågan via mail till hovmastare@granso.se eller ring oss på tel: 0490-824 27 vardagar mellan 13-16.

Meny

À la carte meny
För sällskap på 8 gäster eller fler tas en förbeställning.  Vänligen kontakta oss på hovmastare@granso.se

Paketgäster väljer fritt sin trerätters supé ur menyn.

(Du kan också ladda ner menyn som pdf här)

 

FÖRRÄTTER | 205:-
PIPERS GRÄDDIGA KRÄFTSOPPA
Kräftstjärtar, dill, citron, färskost och dillolja.

INKOKT VIT SPARRIS
Forellrom, smörsås, rågbröd, örter, schalottenlök.

VARMRÖKT VÅRLAMM
Grön sparris, färskpotatis, ramslök, krasse, pamesan.

SOTAD KALVTARTAR
Toppmurkla, gotlandsbeta, silverlök, brioche och svart vitlök.

 

VARMRÄTTER | 395:-
HUMMERBAKAD FLUNDRA
Hummersmör, Gotlandsprimörer, potatisstomp och skaldjursskum.

RIMMAT ANKBRÖST
Spariis, linser, rostad kycklingbuljong, dragon och tryffel.

ÖPPEN SPARRISLASAGNE
Kronärtskocka, vitvinssås, sparris, svamp, tomat, bönor och tryffel.

VARMRÄTTER | 530:-*
SLOTTSHERRENS GRLLADE RYGGBIFF
Tomat, primörer, bearnaisesås, örter, rödvinssås och pommes frites.
* Vid bokat paket tillkommer 135:- vid val av ryggbiff.

DESSERT | 195:-
RABARBERSORBET
Citronkaka, maräng och kardemummasmul.

VIT CHOKLADBAVARIOSE
Citronverbena, fläder, brynt smör och jordgubbar.

MÖRK CHOKLADKAKA
Äppelcremeux, mandel, kanel och yoghurt.

UTVALDA GÅRDSOSTAR
Fikon, knäcke och rostade nötter.

VINPAKET | Tre glas 425 ;-
“Ett passande glas vin till varje rätt.
Kombinerat för fantastisk smakupplevelse”

Gränsös mats historiska grund och Pipers berömda kokbok

På Gränsö har kärleken till mat historisk grund.

Sveriges äldsta kokbok och den enda som berättar hur man åt på slott och herresäten på 1700-talet skrevs på Gränsö 1739 av Gustaf Abraham Piper (bilden) och tillägnades hans unga hustru Märta Sture. 248 sidor i vacker handskrift med 348 recept på allt från ”bakwärck till kräftsoppa och liqueurer”.

Gårdens oxar kalvar, får gäss och kalkoner gav kött. Ur sjö och hav togs abborre, gädda, lake, strömming, kräftor och – ostron som på den tiden fanns i det då saltare Östersjön. Därav ett recept på ”Gädda med murklor och ostron”. Piper odlade rovor, endiver, kronärtskocka, sparris och pumpa, och från utlandet kom citroner, mandel, kapris och många kryddor.

Ett annat av hans favoritrecept var fyllda kräftor. Pipers kräftsoppa är idag Gränsös signaturrätt och finns alltid på menyn. Boken innehåller hela 17 olika kräftrecept. Tjust var på den tiden att av landets kräftrikaste häraden.

Det är en unik bok, med en unik historia som idag bevaras i original hos Nordiska museet. Den hittades av en slump. En svensk överste på promenad såg den i ett skyltfönster till ett antikvariat i Paris 1975, tyckte sig se att handskriften var svensk och köpte med sig boken hem där han donerade den till Nordiska museet.

Boken finns nu i en nytryckt replika med en tillhörande översättning i ett eget band av Kersti Wikström, specialist på det dukade bordet på Nordiska museet. Boken finns att bläddra i här på slottet och den kan även köpas med hem i två band som ett minne från Gränsö.

På Gränsö har vi valt att inspireras av den matglade Gustaf Abraham Pipers recept och matkonst.

Gustaf Abraham Piper var en av Karl XII:s karoliner, och deltog i slaget vid Poltava där han tillfångatogs och sattes i rysk fångenskap. Han lyckades efter flera år återvända hem efter en vådlig färd över Östersjön som slutade i att fartyget förliste. Han lyckades rädda sig och ta sig iland flytande på bråten från båten. Han var idérik, slutade som landshövding och har skrivit en spännande självbiografi om sitt äventyrliga liv.

Väl hemma på Gränsö igen efter fångenskapen gifte han om sig med den unga Märta Sture. Till henne skrev han boken med alla recepten. I fångenskap hade han fått leva på havregrynsgröt, och nu ville han få äta och leva gott på sin gård.

Idag lever smakerna och dofterna från Pipers kulturhistoriska matkonst kvar i slottsköket på Gränsö i form av moderna recept och menyer som inspirerats av hans matkonst.

Njut!

Vin & Dryck

Här kan du ladda ner Gränsös Vin & dryckeslista.

Slottsfrukost

Slottsfrukost serveras på bufféer i slottets ljusa Orangeri, vardagar 07:00 – 10:00, helger och högsäsong sommar kl 08:00 – 11:00.

Morgonstund har guld i mund på Gränsö
Nygräddat bröd, många hemgjorda marmelader, hemgjord granola och müsli, varmrökt lax från slottets eget rökeri, örter och grönt från trädgården, lyxiga ostar och salamikorvar från lokla charkuterier, nybryggt kaffe eller espresso. Njut av en riktig lyxig slottsfrukost i vårt vackra, ljusa Orangeri.

På buffén hittar du hemgjord müsli, fil, yoghurt, nyskuren frukt, bärkompott mm. Det kallskurna med lokala specialiteter som Tjustbog och inlagd strömming, heminlagd sill samt vår varmrökta lax.

Här finns egen Skagen med handskalade räkor. Äggröra, hemlagade köttbullar, bacon och prinskorv för dig som tycker om småvarmt. Gott nygräddat bröd från vår bakvagn, flera goda juicer och nybryggt kaffe. (Obs, på vardagar under lågsäsong kan en del av det småvarma/kalla fås på beställning för att vara klimatsmart och undvika svinn).

Avsluta med en god nygräddad våffla med sylt och grädde.

För hotellgäster ingår alltid frukost.

Vi tar gärna emot privatgäster som vill komma och njuta av en slottsfrukost. Priset för hela frukostbuffén är 295kr för gäster som inte bor på hotellet. Barn 5-12 år betalar halva priset på frukostbuffé och barn 0-4 år äter gratis. Kombinera gärna frukost med dagspa.

Vi rekommenderar varmt att ni bokar i förväg!
Boka direkt här!

Midsommarlunch

Midsommarafton är något alldeles speciellt på Gränsö Slott!

Varje år samlas såväl hotellgäster som Västerviksbor för att fira med oss, se på resningen av stången och dansa tillsammans. Fiskedamm finns för de mindre och slottscafét står öppet och serverar tilltugg och jordgubbstårta.

Vi serverar vår populära sillbuffé med alla tillbehör och har sittningar för lunch mellan 12.00 – 14.00.
Pris: 395kr/person. Boka här.

Afternoon Tea

Vårt Afternoon Tea har uppehåll för sommaren och är tillbaka igen mellan den 14e september till och med 16e november.
Klassiska snittar och nygräddade scones åtföljes av ett urval ostar och bakverk. En variation av teer ingår och varför inte lyxa till det genom att beställa till ett glas mousserande?

Boka ditt bord för hösten här. 

Pris för Afternoon Tea:
Privatgäster: 345kr/person
0-4 år: Gratis
5-12 år: 173kr/person

Spa & Lobbybaren

Här serverar vi goda, lätta rätter till alla gäster som vill komma in och slå sig ner i vår mysiga nya lobby eller ute vid den fina poolterrassen. Perfekt för lunch i vacker miljö. Lobbybaren är öppen för alla, året runt, varje dag kl 12 till sent.

Under helger serveras färskt, hembakt fika i lobbybaren. Välkomna in!

Spa & Lounge meny 

Lyxig räksmörgås 199:-
ägg, handskalade räkor och  rödlök, serveras på surdegsbröd

Gränsös varmrökta lax 199:-
med färskpotatis, sallad och romsås

Gränsös Räksallad 199:-
blandad sallad med räkor, ägg, citron, dill och hemgjord rhode island dressing

Asiatisk nudelsallad med glasnudlar
Tofu (vegetarisk/vegansk) 179:-
Kyckling 189:-

Grillad Ciabatta  109:-

Välj mellan:

Kyckling, jalapeño & rödlök eller Röd pesto & mozzarella 

serveras med krispig sallad & dressing

Ost- & Charkplanka 245:-
Lufttorkad skinka, salami, 3 sorters ost, hemlagad marmelad, oliver,
fröknäcke, marconamandlar och vindruvor.

Fruktfat 99:-
Ett urval färsk, skuren frukt och choklad

Pannkakor 25:-/st
med sylt och grädde.

 

Café

Slottscaféet är inrymt i norra flygeln från år 1836. Här finns stora terrasser med utsikt över havet. Caféet har bevarat känsla från förr. Invändigt sitter du i en gammaldags, varsamt renoverad miljö med den stora öppna spisen i centrum.

Cafét har öppet 11.00 – 16.00 (kökets öppettider 11.00 – 15.30) helgdagar och röda dagar fram till Midsommarafton, därefter har cafét öppet dagligen 11.00 – 17.00 under sommaren.

Varmt välkomna!

Se cafémeny

Säkra din plats
Boka bord

Vill du boka bord till frukost, supé, High Tea, arrangera en födelsedagsmiddag, fest, jubileum eller ett bröllop så är du varmt välkommen att kontakta oss. Skicka en förfrågan via mail till hovmastare@granso.se eller ring oss på tel: 0490-824 27 vardagar mellan 13-16.

Du kan boka frukost och afternoon tea online här

 

 

Kontakta oss

Gränsös mat vilar på historisk grund och Pipers berömda kokbok

På Gränsö har kärleken till mat historisk grund.

Märta Stures Hushållsbok är Sveriges äldsta kokbok och den enda som berättar hur man åt på slott och herresäten på 1700-talet. Den skrevs på Gränsö 1739 av den matglade Gustaf Abraham Piper (bilden) och tillägnades hans unga hustru Märta Sture. 248 sidor i vacker handskrift med 348 recept på allt från ”bakwärck till kräftsoppa och liqueurer”.

Gårdens oxar kalvar, får, gäss och kalkoner gav kött. Ur sjö och hav togs abborre, gädda, lake, strömming, kräftor och – ostron som på den tiden fanns i det då saltare Östersjön. Därav ett recept på ”Gädda med murklor och ostron”. Piper odlade rovor, endiver, kronärtskocka, sparris och pumpa, och från utlandet kom citroner, mandel, kapris och många kryddor.

Ett annat av hans favoritrecept var fyllda kräftor. Pipers kräftsoppa är idag Gränsös signaturrätt och finns alltid på menyn. Boken innehåller hela 17 olika kräftrecept. Tjust var på den tiden att av landets kräftrikaste häraden.

Det är en unik bok, med en unik historia som idag bevaras i original hos Nordiska museet. Den hittades av en slump. En svensk överste på promenad såg den i ett skyltfönster till ett antikvariat i Paris 1975, tyckte sig se att handskriften var svensk och köpte med sig boken hem där han donerade den till Nordiska museet.

Boken finns nu i en nytryckt replika med en tillhörande översättning i ett eget band av Kersti Wikström, specialist på det dukade bordet på Nordiska museet. Boken finns att bläddra i här på slottet och den kan även köpas med hem i två band som ett minne från Gränsö.

På Gränsö har vi valt att inspireras av den matglade Gustaf Abraham Pipers recept och matkonst.

Gustaf Abraham Piper var en av Karl XII:s karoliner, och deltog i slaget vid Poltava där han tillfångatogs och sattes i rysk fångenskap. Han lyckades efter flera år återvända hem efter en vådlig färd över Östersjön som slutade i att fartyget förliste. Han lyckades rädda sig och ta sig iland flytande på bråten från båten. Han var idérik, slutade som landshövding och har skrivit en spännande självbiografi om sitt äventyrliga liv.

Väl hemma på Gränsö igen efter fångenskapen gifte han om sig med den unga Märta Sture. Till henne skrev han boken med alla recepten. I fångenskap hade han fått leva på havregrynsgröt, och nu ville han få äta och leva gott på sin gård.

Idag lever smakerna och dofterna från Pipers kulturhistoriska matkonst kvar i slottsköket på Gränsö i form av moderna recept och menyer som inspirerats av hans matkonst.

Njut!

 

 

Bildgalleri

Gränsö Slott
Ostkustens Pärla

Läs mer
Gränsö Slott Västervik

Gränsö Slott
Välj bokning

Hotellpaket

Välj något av våra utvalda paket och erbjudanden och sätt guldkant på din vistelse hos oss. Dessa är noga utvalda för att ge dig en unik upplevelse på Gränsö Slott. Vänligen kontakta oss via e-post eller telefon om någon i sällskapet önskar specialkost eller har några allergier.

Boende

Gränsö Slott är en familjeägd anläggning direkt vid havet i den charmiga skärgårdsstaden Västervik. Tillsammans med fantastiska medarbetare ser vi till att våra gäster har det bra och njuter av sin vistelse – oavsett tillfälle. Välkommen att boka ditt boende här.

Restaurang

Våra menyer på Gränsö Slotts restaurang i Västervik är modernt klassiska. Det är matlagning från grunden, på bra råvaror från lokala och företrädesvis svenska producenter.

Välkommen att boka bord på tel. 0490-824 27 vardagar kl. 13-16 eller via mail hovmastare@granso.se

Du kan boka frukost eller Afternoon tea online här

 

Spa & Behandlingar

Alla hotellgäster och dagspagäster har tillgång till hela Gränsös Spalounge inklusive flytande Beachhouse. Här finns relax, ångbastu, torrbastu, isländsk källa, åtta olika tempererade pooler, källor och spabad. Dessutom ett spaorangeri där du kan njuta av lätta rätter och något gott att dricka. Komplettera med sköna spabehandlingar.

Bäst är att boka dagspa och behandlingar på mail spa@granso.se. Du kan också ringa 0490-824 30 och knappval 5 för att komma till spareceptionen. Ibland är det svårt att nå oss. Lämna gärna meddelande att du vill bli uppringd så ringer vi tillbaka så snart vi kan.

 

Konferens & event

När du vill sätta guldkant på din konferens eller ditt event är Gränsö Slott bästa valet. Hela Spaloungen inklusive vårt läckra Beachhouse ingår för deltagare som övernattar. Oslagbar miljö – direkt vid havet.

Marie-Louise Lindahl hjälper dig, svarar på alla frågor och är din kontakt från förfrågan ända fram till genomförandet av ditt möte. Kontakta Marie-Louise på på tel. 0490-824 31 eller e-post ml@granso.se.

Fest & bröllop

Gränsö Slott är ett av Sveriges och Smålands populäraste slott för fest och bröllop. När det finns något viktigt att fira, från dop, födelsedagar och bemärkelsedagar, bröllop, silverbröllop, förlovning, årsdagar, examen – till alla slags fester för släkt och vänner är Gränsö Slott en passande miljö.

Vår fest- och bröllopskoordinator hjälper dig med alla detaljer kring just ditt arrangemang. För mer information och bokning, kontakta Rebecka Ponton på tel. 0490-824 27 eller e-post brollop@granso.se.