Mat & dryck
Med smaker och dofter från Pipers tid

Gränsös matlagning vilar på historisk grund. Här skrev Gustaf Piper sin berömda kokbok 1739 med 248 sidor fantastiska recept. Det är Sveriges äldsta kokbok och berättar om hur man åt och drack på slott och herresäten på svensk stormaktstid. På Gränsö lagar vi modernt klassisk mat, inspirerade av Piper.

Gränsö slott ligger på en halvö i skärningspunkten mellan stad och skärgård, hav och land – vilket också speglar vår matlagning. Hav, skog och äng.

De menyer vi serverar på slottet är modernt klassiska – i Pipers anda. Det är matlagning från grunden, på bra råvaror från lokala och företrädesvis svenska producenter.

Prova t ex Pipers kräftsoppa, vår signaturrätt som alltid finns på menyn.

BOKA BORD

I Slottets restaurang serveras frukost, afternoon tea och a la carte.

Boka frukost
Boka middag
Boka Afternoon Tea på lördagar

Är ni fler än 6 gäster?
Skicka en förfrågan via mail till hovmastare@granso.se eller ring oss på tel: 0490-824 27 vardagar mellan 13-16.

À la carte meny

À la carte meny
(Du kan också ladda ner menyn som pdf här)

BOKA BORD

 

FÖRRÄTTER | 205:-

PIPERS GRÄDDIGA KRÄFTSOPPA
Kräftstjärtar, krondill, fänkål, morot

CITRONGLASERAD ABORRE
Gravad och rökt tomat, kålrabbi, pepparrot, dill

GRAVAT ÄLGINNANLÅR
Karl-Johansvamp, Gotlandsbeta, sveciaost, pumpa, krispig potatis

RÖKT GOTLANDSBETA
Getost, kantareller, pepparrot, honung

 

VARMRÄTTER | 395:-

KRYDDBAKAD HJORT
Trattkantarell, canneloni, jordärtskocka, Karl-Johansvamp, silverlök

HALSTRAD FJÄLLRÖDING
Krondillsemulsion, Rattepotatis, fänkål, citron, grönkål

MJUKBAKAD RAPSGRISKOTLETT
Vildsvinskorv, grönpeppar, enbär, potatiscrème, svart vitlök

STEKT ENTRECÔTE
Bakad silverlök, tomat, madeirasky, hasselbackspotatis, mangold

KARL-JOHANSVAMPS CANNELONI
Jordärtskocka, trattkantarell, sveciaost, rödrot, sojaböna

 

DESSERT | 195:-

INGEFÄRSBAKAT HÖSTÄPPLE
Kanelglass, havresmul, salt ättikskola, kardemumma, brynt smör

VARIATION PÅ VINBÄR
Svartvinbärssorbet, rårörda röda vinbär, chokladpastej, gräddfilsskum

NYPON OCH MANDEL
Vanilj, kardemumma, mandelflarn, saltrostad Marconamandel

UTVALDA GÅRDSOSTAR
Whiskeykokta aprikoser, rostade nötter, knäcke

 

VINPAKET | Tre glas 415 :- | Fyra glas 520 :-
“Ett passande glas vin till varje rätt.
Kombinerat för fantastisk smakupplevelse”

Slottsfrukost

Du behöver inte bo på hotellet för att kunna njuta av vår härliga Slottsfrukost, BOKA BORD.

Slottsfrukost serveras på bufféer i slottets ljusa Orangeri, vardagar 07:00 – 10:00, helger och högsäsong sommar kl 08:00 – 11:00.

Morgonstund har guld i mund på Gränsö
Nygräddat bröd, många hemgjorda marmelader, hemgjord granola och müsli, varmrökt lax från slottets eget rökeri, örter och grönt från trädgården, lyxiga ostar och salamikorvar från lokla charkuterier, nybryggt kaffe eller espresso. Njut av en riktig lyxig slottsfrukost i vårt vackra, ljusa Orangeri.

På buffén hittar du hemgjord müsli, fil, yoghurt, nyskuren frukt, bärkompott mm. Det kallskurna med lokala specialiteter som Tjustbog och inlagd strömming, heminlagd sill samt vår varmrökta lax.

Här finns egen Skagen med handskalade räkor. Äggröra, hemlagade köttbullar, bacon och prinskorv för dig som tycker om småvarmt. Gott nygräddat bröd från vår bakvagn, flera goda juicer och nybryggt kaffe. (Obs, på vardagar under lågsäsong kan en del av det småvarma/kalla fås på beställning för att vara klimatsmart och undvika svinn).

Avsluta med en god nygräddad våffla med sylt och grädde.

För hotellgäster ingår alltid frukost.

Vi tar gärna emot privatgäster som vill komma och njuta av en slottsfrukost. Priset för hela frukostbuffén är 295kr för gäster som inte bor på hotellet. Barn 5-12 år betalar halva priset på frukostbuffé och barn 0-4 år äter gratis. Kombinera gärna frukost med dagspa.

Vi rekommenderar varmt att ni bokar i förväg!
Boka direkt här!

Gränsös mats historiska grund och Pipers berömda kokbok

På Gränsö har kärleken till mat historisk grund.

Sveriges äldsta kokbok och den enda som berättar hur man åt på slott och herresäten på 1700-talet skrevs på Gränsö 1739 av Gustaf Abraham Piper (bilden) och tillägnades hans unga hustru Märta Sture. 248 sidor i vacker handskrift med 348 recept på allt från ”bakwärck till kräftsoppa och liqueurer”.

Gårdens oxar kalvar, får gäss och kalkoner gav kött. Ur sjö och hav togs abborre, gädda, lake, strömming, kräftor och – ostron som på den tiden fanns i det då saltare Östersjön. Därav ett recept på ”Gädda med murklor och ostron”. Piper odlade rovor, endiver, kronärtskocka, sparris och pumpa, och från utlandet kom citroner, mandel, kapris och många kryddor.

Ett annat av hans favoritrecept var fyllda kräftor. Pipers kräftsoppa är idag Gränsös signaturrätt och finns alltid på menyn. Boken innehåller hela 17 olika kräftrecept. Tjust var på den tiden att av landets kräftrikaste häraden.

Det är en unik bok, med en unik historia som idag bevaras i original hos Nordiska museet. Den hittades av en slump. En svensk överste på promenad såg den i ett skyltfönster till ett antikvariat i Paris 1975, tyckte sig se att handskriften var svensk och köpte med sig boken hem där han donerade den till Nordiska museet.

Boken finns nu i en nytryckt replika med en tillhörande översättning i ett eget band av Kersti Wikström, specialist på det dukade bordet på Nordiska museet. Boken finns att bläddra i här på slottet och den kan även köpas med hem i två band som ett minne från Gränsö.

På Gränsö har vi valt att inspireras av den matglade Gustaf Abraham Pipers recept och matkonst.

Gustaf Abraham Piper var en av Karl XII:s karoliner, och deltog i slaget vid Poltava där han tillfångatogs och sattes i rysk fångenskap. Han lyckades efter flera år återvända hem efter en vådlig färd över Östersjön som slutade i att fartyget förliste. Han lyckades rädda sig och ta sig iland flytande på bråten från båten. Han var idérik, slutade som landshövding och har skrivit en spännande självbiografi om sitt äventyrliga liv.

Väl hemma på Gränsö igen efter fångenskapen gifte han om sig med den unga Märta Sture. Till henne skrev han boken med alla recepten. I fångenskap hade han fått leva på havregrynsgröt, och nu ville han få äta och leva gott på sin gård.

Idag lever smakerna och dofterna från Pipers kulturhistoriska matkonst kvar i slottsköket på Gränsö i form av moderna recept och menyer som inspirerats av hans matkonst.

Njut!

Vin & Dryck

Här kan du ladda ner Gränsös Vin & dryckeslista.

Afternoon Tea

Vårt Afternoon Tea serveras varje lördag till och med den 16e november. Därefter har Afternoon Tea ett uppehåll och är tillbaka igen mellan den 18e januari till och med den 3e maj, med undantag för den 29e mars.

Klassiska snittar och nygräddade scones åtföljes av ett urval ostar och bakverk. En variation av teer ingår och varför inte lyxa till det genom att beställa till ett glas mousserande?

Boka ditt bord för Afternoon Tea här

Pris för Afternoon Tea:
Privatgäster: 345kr/person
0-4 år: Gratis
5-12 år: 173kr/person

 

Julbord på Gränsö Slott

Äntligen är Västerviks största och bästa julbord tillbaka!

På Gränsö Slott serveras ett storslaget julbord med 60 olika rätter uppdukat i 5 olika stationer.
Sill, fisk, kallskuret, småvarma och gottebordet.

Börja kvällen med ett härligt glöggmingel i Slottets caféflygel som byggdes år 1836 där ni insuper atmosfären från brasor som brinner, du och dina vänners sorl, glöggens doft och kanske faller några snöflingor som ramar in allt.

Vi älskar det traditionella julbordet men vi älskar också att vara annorlunda och prova något nytt. Det första du möts av är våra 12 egengjorda och inlagda sillar där du känner igen många klassiska sorter men också nya, spännande och äventyrliga smakkombinationer. Efter sillarna fortsätter du dig vidare genom stationerna tills du till slut kommer till sista stationen även kallad ”gottebordet” och där får du verkligen inte missa vår hembakade ostkaka. Vi är mycket stolta över alla egengjorda och lokala produkter på julbordet. Varmt välkomna.

Säkra din plats redan idag

Under 8 kvällar dukar vi upp julbordet med ett begränsat antal platser per kväll, boka nu för att säkra årets julbord.
Torsdag, fredag och lördag mellan 29 november – 14 december 2024

Julbordspaket med övernattning & Spa BOKA HÄR
Julbord  BOKA HÄR 
Julbord med företaget: 0490-824 31 / ml@granso.se
Julbord: 895 SEK
Julbord ink. boende: från 2 095 SEK*

Exempel vad som serveras från kvällens 5 stationer.

  • Sill: Här finns 12 egengjorda sillar, klassiker så som senapsill, inlagd sill och stekt inlagd strömming. Men också mer äventyrliga varianter.
  • Fisk: Gravad, rimmad och rökta fiskrätter finns här att välja på. Vår egenrökta lax är ett måste, men prova även de lokala inslagen från Sladö och mycket mer.
  • Kallskuret: Den obligatoriska griljerade julskinkan finns såklart här, så gör även rostbiff och älgkorv. Andra inslag som är värt och testa är vår gravade hjort och vår rökta fasan.
  • Småvarmt: Köttbullar, prinskorv, revben och såklart Janssons frestelse, de är alla där. Olika sorters kåler, dopp i grytan och omelett är några andra alternativ att välja på.
  • Gottebordet: Alla typer av godis du kan tänka dig, härlig frukt, ostbord med kex och knäckebröd. Men framförallt våra egengjorda desserter så är magiska, se till att unna dig av vår egna ostkaka.

Spa & Lobbybaren

LOBBYBAREN

Här serverar vi goda, lätta rätter till alla gäster som vill komma in och slå sig ner i vår mysiga nya lobby eller ute vid den fina poolterrassen. Perfekt för lunch i vacker miljö. Lobbybaren är öppen för alla, året runt, varje dag kl 12 till sent. Kökets öppettider är 12-19 dagligen och under helger serveras färskt, hembakt fika. Välkomna in!

Meny fram till 20/10-2024 finns här: MENY
Men från 21/10-2024 nedan:

VARMA RÄTTER

Pinsa Prosciutto
Tomatsås, mozzarella, cocktailtomat, basilika, prosciutto.

Pinsa Mozzarella
Tomatsås, mozzarella, cocktailtomat, basilika, Kalamataoliver.

Pinsa Marinara
Tomatsås, cocktailtomat, basilika.

Hamburgare med salta chips, saltgurka och aioli.
•Hamburgare (nöt) med sallad, stekt lök, BBQ majonnäs, ost, tomat, bacon och hamburgerbröd.
•Veganburgare med sallad, stekt lök, BBQ majonnäs, tomat och hamburgerbröd.

Cubano
Grillad smörgås med fläskkarré, ost och tjustbog. Serveras med salta chips, aioli och saltgurka.

FRÅN HAVET

Gränsös lyxiga räksmörgås
Levainbröd, citronmajonnäs, crispsallad, kokt ägg, handskalade räkor, citron, rödlök, gurka, cocktailtomat, dill.

Laxtoast på Gränsös varmrökta lax
Varmrökt laxröra på salladsbädd, cocktailtomat, rödlök, dill, grillat levainbröd.

SALLAD

Grekisk sallad
Crispsallad, gurka, tomat, rödlök, Kalamataoliver, marinerad fetaost, tsatsiki, grillat levainbröd, basilika, olivolja, svartpeppar.

PLOCK

Ost & Chark 2p/4-5p
•2 personer:
Marconamandlar, oliver, hemgjort fröknäcke, prosciutto, tryffelsalami, hårdost, vitmögelost, blåmögelost, fikonmarmelad, vindruvor, physalis.
•4-5 personer: + extra av allt, + hemrökt korv och frukt.

Crudité & dip
Grönsaksstänger med fetaostdip

SNACKS

•Marcona mandlar
•Chilinötter
•Jordnötter
•Hemrökt korv
•Oliver

SÖTT

Belgiska våfflor
Belgiska våfflor, serveras med säsongens bär och grädde eller chokladsås och grädde.

Fruktfat
Cantaloupmelon, ananas, apelsin, grapefrukt, vindruvor, passionsfrukt, kiwi, physalis, (jordgubbar), choklad.

Café

Slottscaféet är inrymt i norra flygeln från år 1836. Här finns stora terrasser med utsikt över havet. Caféet har bevarat känsla från förr. Invändigt sitter du i en gammaldags, varsamt renoverad miljö med den stora öppna spisen i centrum.

Slottscaféet är nu stängt för säsongen och öppnar igen i påsk.

Säkra din plats
Boka bord

Vill du boka bord till frukost, supé, High Tea, arrangera en födelsedagsmiddag, fest, jubileum eller ett bröllop så är du varmt välkommen att kontakta oss. Skicka en förfrågan via mail till hovmastare@granso.se eller ring oss på tel: 0490-824 27 vardagar mellan 13-16.

Du kan boka frukost och afternoon tea online här

 

 

Kontakta oss

Gränsös mat vilar på historisk grund och Pipers berömda kokbok

På Gränsö har kärleken till mat historisk grund.

Märta Stures Hushållsbok är Sveriges äldsta kokbok och den enda som berättar hur man åt på slott och herresäten på 1700-talet. Den skrevs på Gränsö 1739 av den matglade Gustaf Abraham Piper (bilden) och tillägnades hans unga hustru Märta Sture. 248 sidor i vacker handskrift med 348 recept på allt från ”bakwärck till kräftsoppa och liqueurer”.

Gårdens oxar kalvar, får, gäss och kalkoner gav kött. Ur sjö och hav togs abborre, gädda, lake, strömming, kräftor och – ostron som på den tiden fanns i det då saltare Östersjön. Därav ett recept på ”Gädda med murklor och ostron”. Piper odlade rovor, endiver, kronärtskocka, sparris och pumpa, och från utlandet kom citroner, mandel, kapris och många kryddor.

Ett annat av hans favoritrecept var fyllda kräftor. Pipers kräftsoppa är idag Gränsös signaturrätt och finns alltid på menyn. Boken innehåller hela 17 olika kräftrecept. Tjust var på den tiden att av landets kräftrikaste häraden.

Det är en unik bok, med en unik historia som idag bevaras i original hos Nordiska museet. Den hittades av en slump. En svensk överste på promenad såg den i ett skyltfönster till ett antikvariat i Paris 1975, tyckte sig se att handskriften var svensk och köpte med sig boken hem där han donerade den till Nordiska museet.

Boken finns nu i en nytryckt replika med en tillhörande översättning i ett eget band av Kersti Wikström, specialist på det dukade bordet på Nordiska museet. Boken finns att bläddra i här på slottet och den kan även köpas med hem i två band som ett minne från Gränsö.

På Gränsö har vi valt att inspireras av den matglade Gustaf Abraham Pipers recept och matkonst.

Gustaf Abraham Piper var en av Karl XII:s karoliner, och deltog i slaget vid Poltava där han tillfångatogs och sattes i rysk fångenskap. Han lyckades efter flera år återvända hem efter en vådlig färd över Östersjön som slutade i att fartyget förliste. Han lyckades rädda sig och ta sig iland flytande på bråten från båten. Han var idérik, slutade som landshövding och har skrivit en spännande självbiografi om sitt äventyrliga liv.

Väl hemma på Gränsö igen efter fångenskapen gifte han om sig med den unga Märta Sture. Till henne skrev han boken med alla recepten. I fångenskap hade han fått leva på havregrynsgröt, och nu ville han få äta och leva gott på sin gård.

Idag lever smakerna och dofterna från Pipers kulturhistoriska matkonst kvar i slottsköket på Gränsö i form av moderna recept och menyer som inspirerats av hans matkonst.

Njut!

 

 

Bildgalleri

Gränsö Slott
Ostkustens Pärla

Läs mer
Gränsö Slott Västervik