Om oss
Gränsö Slott

Gränsö Slott är en familjeägd slottsdestination precis vid havet i ett vackert skärgårdsreservat i Västervik. Ägare och vd är Per Johansson med familj.

Anläggningen har kontinuerligt byggts upp sedan 1992, från en förfallen miljö till dagens moderna besöksanläggning med hotell, spa och slottsrestaurang på en halvö direkt i skärgården. Fokus ligger på att skapa en personlig och familjär atmosfär, med hög service för privat- och konferensgäster. Slottet ligger ca fyra km från Västerviks centrum. Intill slottet ligger Västerviks golfbana.

Gränsö Slott är klassat som en av landets 4-stjärniga Superior-anläggningar  Här finns ett slott med restauranger och konferenslokaler, flera hotellmiljöer med superiorklassade rum, ett stort spa med många attraktioner och en slottsmiljö med trädgårdar och bad direkt vid havet. Gränsö är en halvö intill Västervik. Här finns vackra klippbad och en vacker skärgårdsmiljö med magiska vyer och hela halvön är ett naturreservat. En 12 km vandringsled löper utmed havet.

Gränsö Slotts hotell har 66 rum och sviter med 142 bäddar fördelat på 50 dubbelrum, fyra familjerum och fem sviter fördelat på två olika hotellmiljöer; Strandhotell och Gårdshotell. Dessutom finns Parkstugan, ett charmigt avskilt boende, samt våra Parklodger i den vackra engelska parken.

Gränsö Slott Spa har sex behandlingsrum, ett stort utbud behandlingar och en stor relaxdel med elva olika pooler, varma och kalla bad. Nio bad är öppna året runt. Här finns också Gränsö Beachhouse, ett flytande kallbadhus med bastu, lobby och kallbad.

Gränsö Slott Restaurang serverar frukost, à la carte, Afternoon Tea och festmenyer, samt lättare rätter i café och lobbybar. À la carte serveras i det vackra Orangeriet och flera mindre matsalar i slottet.

Gränsö Slott konferens består av åtta olika konferenslokaler. Magasinet, den största lokalen har en kapacitet på 500 personer i biosittning.

Gränsö Slott är ett utflyktsmål och slottsmiljön med parker och rosarie besöks varje år av 150 000 personer. Gränsö Slott vänder sig till privatgäster, grupper och företag som vill koppla av, mötas, fira bröllop och fest i en enastående miljö.

Gränsö slotts historia

 

Gränsö Slott - Fest och bröllopGränsö Slott ligger på en vacker halvö några km från Västervik. Gränsös historia går tillbaka 600 år i tiden. På 1500-talet ägdes Gränsö, som då bestod av två gårdar under grevskapet Stegeholm, av Svante Sture. På 1600-talet ägdes Gränsö först av holländarna Paridon von Horn och Kristian Welthuisen, därefter av Gabriel Oxenstierna och sedan av Hans Christoffer Königsmarck.

Under 1700-talet ägdes gården som nu fått en större huvudbyggnad av den spännande kapten Gustav Abraham Piper. Piper kämpade med Karl XII i flera krig. Han togs tillfånga vid Poltava och hamnade i rysk fångenskap. Efter en utväxling och på väg hem överlevde han mirakulöst ett skeppsbrott. Han slogs också i Norge när Karl XII dödades. Vid det dramatiska återtåget med Armfelds armé och till fots överlevde Piper, men han förfrös sina fötter så svårt att flera tår fick amputeras.

Hemma på Gränsö skrev han 1739 sin berömda hushållsbok, med recept från slott och herresäten. Han tillägnade den sin unga hustru Märta Sture. Boken finns nu på Gränsö i nyutgåva och i nytolkning av intendent Kersti Wikström på Nordiska museet.

Gränsö - för läckergommar

Boken är lika intressant som Pipers eget livsöde – på Gränsö odlade den matglade Piper sparris, kronärtskockor, pumpa, endiver och andra läckerheter. Från utlandet lät han hämta citroner, mandel, kapris och kryddor. På gården fanns gäss, kalkoner, kalvar och får som gav kött. Ur hav och sjö togs abborre, lake, strömming, gädda, piggvar och inte minst kräftor. Pipers kräftsoppa kan du än idag äta i slottsrestaurangen på Gränsö. Ett annat av hans favoritrecept var fyllda kräftor.

På 1800-talet ägdes Gränsö bl a av baron Eric Knutsson Sparre.

1847-51 byggde Erik Sparre om herrgården till ett modernt ”empireslott” i tidens anda. Hans signum är kupolen på taket till slottet som är en replik på Rosendals slott på Djurgården i Stockholm.

Festslottet

”Gränsö är känt för sin glada gästfrihet”, skriver Magnus Martin af Pontin i sina samlade skrifter 1853. Glada fester hölls, bl a den berömda årliga Oscarsbalen. Den hölls utomhus på Ekholmen. Flottan lade till och kadetterna gick på balen och dansade med Tjusttraktens alla herrgårdsfröknar. En särskild quadrilj ”Plaisir de Gränsö”, skrevs för dessa baler.

Den siste ägaren till slottet var familjen Fleetwood.

1967 sålde familjen Fleetwood slottet till kommunen. Slottet arrenderades 1992 av Per Johansson. Under renovering brann slottet ner och kunde endast återuppföras tack vare att 11 000 västerviksbor genom namninsamling begärde detta. Det nya slottet invigdes sommaren 1994 av Alice Babs. Alice Babs berättade då att hon hade gjort sitt första offentliga uppträdande på slottstrappan som liten flicka. Hennes första loge var en garderob under slottstrappan. Den finns kvar än idag.

Per Johansson fick köpa slottet 2005 och har sedan genom Gränsö Slott AB rustat slottet undan för undan. Idag är hela anläggningen öppen året runt för allmänheten som hotell, spa, café, restaurang, festvåning och arena för konferenser, mässor och evenemang.

Sveriges enda kärleksrosarium

På Gränsö finns Sveriges första Kärleksrosarium, en rosenträdgård helt dedikerad till kärleken. Här får brudpar som gifter sig på Gränsö sin egen ros.

Rosariet är ett besöksmål inte bara för brudpar utan för alla trädgårdsintresserade.

Rosariet på Gränsö Slott anlades 2019 och är designat av trädgårdsdesignern Helena Åhlund. Här finns sammanlagt 206 olika rosor fördelat på elva olika kvarter efter ursprung, sort och färger.

Här finns gammaldags enkla Myskrosor, ståtliga Tehybrider, engelska Austrinrosor, Meillandrosor, Poulsenrosor, Klätterrosor, Floribunda, Spinossisima, marktäckande Kanadensiska, Remontant, Rugosa, Portland och Bourbonrosor.

De par par som gifter sig på Gränsö Slott får en egen vårdros som kan beskådas av brudparet själva men också av alla besökare.

Rosariet dedikeras Per Johanssons far, Erik, som älskade rosor. Det var Erik som för hand lade grunden till de nya trädgårdarna på det då förfallna Gränsö Slott.

Gränsö slotts Ljusstöperi


Gränsö slotts Ljusstöperi är ett litet familjeföretag som handstöper ljus av mycket hög kvalitet i små upplagor, ett unikt hantverk där företaget är världsledande. Ljusen säljs över hela världen.

Familjen von Geijer har funnits på Gränsö slott sedan mer än 20 år och lever nu vidare i vackra större lokalen precis innan avfarten till slottet.

Samarbetet mellan Ljusstöperiet och Gränsö slott märks i vår lobby där ett litet urval av ljusen kan köpas och på våra fest- och julbord där stöperiet kronor kröner uppdukningarna.

Ljusstöperiet klassiska svenska grenljus och nyskapande kronor och kransar sätter guldkantad strålglans på tillvaron.

Läs mer

 

Upplev magiska vyer
Vandra på Gränsö

Läs mer

Bildgalleri

Gränsö Slott
Ostkustens Pärla

Läs mer
Gränsö Slott Västervik

Gränsö Slott
Välj bokning

Hotellpaket

Välj något av våra utvalda paket och erbjudanden och sätt guldkant på din vistelse hos oss. Dessa är noga utvalda för att ge dig en unik upplevelse på Gränsö Slott. Vänligen kontakta oss via e-post eller telefon om någon i sällskapet önskar specialkost eller har några allergier.

Boende

Gränsö Slott är en familjeägd anläggning direkt vid havet i den charmiga skärgårdsstaden Västervik. Tillsammans med fantastiska medarbetare ser vi till att våra gäster har det bra och njuter av sin vistelse – oavsett tillfälle. Välkommen att boka ditt boende här.

Restaurang

Våra menyer på Gränsö Slotts restaurang i Västervik är modernt klassiska. Det är matlagning från grunden, på bra råvaror från lokala och företrädesvis svenska producenter.

Välkommen att boka bord på tel. 0490-824 27 vardagar kl. 13-16 eller via mail hovmastare@granso.se

Du kan boka frukost eller Afternoon tea online här

 

Spa & Behandlingar

Alla hotellgäster och dagspagäster har tillgång till hela Gränsös Spalounge inklusive flytande Beachhouse. Här finns relax, ångbastu, torrbastu, isländsk källa, åtta olika tempererade pooler, källor och spabad. Dessutom ett spaorangeri där du kan njuta av lätta rätter och något gott att dricka. Komplettera med sköna spabehandlingar.

Bäst är att boka dagspa och behandlingar på mail spa@granso.se. Du kan också ringa 0490-824 30 och knappval 5 för att komma till spareceptionen. Ibland är det svårt att nå oss. Lämna gärna meddelande att du vill bli uppringd så ringer vi tillbaka så snart vi kan.

 

Konferens & event

När du vill sätta guldkant på din konferens eller ditt event är Gränsö Slott bästa valet. Hela Spaloungen inklusive vårt läckra Beachhouse ingår för deltagare som övernattar. Oslagbar miljö – direkt vid havet.

Marie-Louise Lindahl hjälper dig, svarar på alla frågor och är din kontakt från förfrågan ända fram till genomförandet av ditt möte. Kontakta Marie-Louise på på tel. 0490-824 31 eller e-post ml@granso.se.

Fest & bröllop

Gränsö Slott är ett av Sveriges och Smålands populäraste slott för fest och bröllop. När det finns något viktigt att fira, från dop, födelsedagar och bemärkelsedagar, bröllop, silverbröllop, förlovning, årsdagar, examen – till alla slags fester för släkt och vänner är Gränsö Slott en passande miljö.

Vår fest- och bröllopskoordinator hjälper dig med alla detaljer kring just ditt arrangemang. För mer information och bokning, kontakta Rebecka Ponton på tel. 0490-824 27 eller e-post brollop@granso.se.