
BOKA BORD
I Slottets restaurang serveras frukost, afternoon tea och a la carte.
Är ni fler än 6 gäster?
Skicka en förfrågan via mail till hovmastare@granso.se eller ring oss på tel: 0490-824 27 vardagar mellan 13-16.
Gränsös matlagning vilar på historisk grund. Här skrev Gustaf Piper sin berömda kokbok 1739 med 248 sidor fantastiska recept. Det är Sveriges äldsta kokbok och berättar om hur man åt och drack på slott och herresäten på svensk stormaktstid. På Gränsö lagar vi modernt klassisk mat, inspirerade av Piper.
Gränsö slott ligger på en halvö i skärningspunkten mellan stad och skärgård, hav och land – vilket också speglar vår matlagning. Hav, skog och äng.
Middag på Gränsö Slott
De menyer vi serverar på slottet är modernt klassiska – i Pipers anda. Det är matlagning från grunden, på bra råvaror från lokala och företrädesvis svenska producenter.
Prova t ex Pipers kräftsoppa, vår signaturrätt som alltid finns på menyn.
Är ni fler än 6 gäster?
Skicka en förfrågan via mail till hovmastare@granso.se eller ring oss på tel: 0490-824 27 vardagar mellan 13-16.
PIPERS KRÄFTSOPPA
serveras med dill- och kräfttimbal, krispig selleri, hummerolja och kampotpeppar.
NYMALD OXTARTAR
serveras med krispiga salladsblad från Lundsbo trädgård, dijoncrème, krispig potatis, kapris, örter, riven sveciaost och vinaigrette på Minus 8 vinäger.
SOTAD, RIMMAD SIK FRÅN VÄSTERVIKS SKÄRGÅRD
serveras med sommartomat, marinerad gurka, pepparrotsbuljong och
gräslöksemulsion samt isad silverlök.
PANNACOTTA PÅ FÄRSK BURRATA
serveras med basilikainfuserad ratatouille, färska örter och balsamicoglaze.
KUNGSFLUNDRA BAKAD MED GREMOLATASMÖR
serveras med sockerärtor, vaxbönor, sparris, silverlök och ärtor, gremolatasmörcréme samt kokt färskpotatis.
GRILLAD PLUMA FRÅN GREVBÄCKS PRÄSTGÅRD
serveras med svensk chimichurri, grillade grönsaker, rökig sky med chili och muscovadosocker samt rökt färskpotatis.
STEKT OXFILÉ
serveras med crème på Sveciaost, citronglaserad rödrot med krispiga kålblad, Pipers körvelpotatis, madeirasky samt picklad schalottenlök.
HALSTRAD HAVSABBORRE
serveras med säsongens bästa grönsaker slungade i grön ärtpesto, friterad kapris samt frisk musselbuljong, gräslöksolja och rökt gräddfil.
ROSTAD RÖDBETSGNOCCI
serveras med brynta kålblad från Lundsbo Trädgård, brynt smör med salvia, rostad mandel, färsk sommartryffel och kantareller.
HALLONGLASS MED LAKRITSSIRAP
serveras på en vit chokladbrownie med kristalliserad vit choklad samt torkade och färska hallon.
TARTELETT MED RABARBERKOMPOTT
serveras med bourbonvaniljskum, havresmul och isad rabarber.
“PIPERS ÄNGAR”
– luftig mascarponekräm med vanilj och smultron serveras med fläderkex, lemon curd, färska jordgubbar och atsinakrasse.
GÅRDSOSTAR FRÅN ”RÄVEN & OSTEN”
serveras med fikon och lagerbladsmarmelad samt surdegsknäcke.
VINPAKET | Tre glas 415 :- | Fyra glas 520 :-
“Ett passande glas vin till varje rätt.
Kombinerat för fantastisk smakupplevelse”
Här kan du ladda ner Gränsös Vin & dryckeslista.
På Gränsö har kärleken till mat historisk grund.
Sveriges äldsta kokbok och den enda som berättar hur man åt på slott och herresäten på 1700-talet skrevs på Gränsö 1739 av Gustaf Abraham Piper (bilden) och tillägnades hans unga hustru Märta Sture. 248 sidor i vacker handskrift med 348 recept på allt från ”bakwärck till kräftsoppa och liqueurer”.
Gårdens oxar kalvar, får gäss och kalkoner gav kött. Ur sjö och hav togs abborre, gädda, lake, strömming, kräftor och – ostron som på den tiden fanns i det då saltare Östersjön. Därav ett recept på ”Gädda med murklor och ostron”. Piper odlade rovor, endiver, kronärtskocka, sparris och pumpa, och från utlandet kom citroner, mandel, kapris och många kryddor.
Ett annat av hans favoritrecept var fyllda kräftor. Pipers kräftsoppa är idag Gränsös signaturrätt och finns alltid på menyn. Boken innehåller hela 17 olika kräftrecept. Tjust var på den tiden att av landets kräftrikaste häraden.
Det är en unik bok, med en unik historia som idag bevaras i original hos Nordiska museet. Den hittades av en slump. En svensk överste på promenad såg den i ett skyltfönster till ett antikvariat i Paris 1975, tyckte sig se att handskriften var svensk och köpte med sig boken hem där han donerade den till Nordiska museet.
Boken finns nu i en nytryckt replika med en tillhörande översättning i ett eget band av Kersti Wikström, specialist på det dukade bordet på Nordiska museet. Boken finns att bläddra i här på slottet och den kan även köpas med hem i två band som ett minne från Gränsö.
På Gränsö har vi valt att inspireras av den matglade Gustaf Abraham Pipers recept och matkonst.
Gustaf Abraham Piper var en av Karl XII:s karoliner, och deltog i slaget vid Poltava där han tillfångatogs och sattes i rysk fångenskap. Han lyckades efter flera år återvända hem efter en vådlig färd över Östersjön som slutade i att fartyget förliste. Han lyckades rädda sig och ta sig iland flytande på bråten från båten. Han var idérik, slutade som landshövding och har skrivit en spännande självbiografi om sitt äventyrliga liv.
Väl hemma på Gränsö igen efter fångenskapen gifte han om sig med den unga Märta Sture. Till henne skrev han boken med alla recepten. I fångenskap hade han fått leva på havregrynsgröt, och nu ville han få äta och leva gott på sin gård.
Idag lever smakerna och dofterna från Pipers kulturhistoriska matkonst kvar i slottsköket på Gränsö i form av moderna recept och menyer som inspirerats av hans matkonst.
Njut!
Läs även mer om