BOKA BORD
I Slottets restaurang serveras frukost, afternoon tea och a la carte.
Boka bord genom att ringa oss på hovmastare@granso.se eller ring oss på telefon: 0490-824 27.
Gränsös matlagning vilar på historisk grund. Här skrev Gustaf Piper sin berömda kokbok 1739 med 248 sidor fantastiska recept. Det är Sveriges äldsta kokbok och berättar om hur man åt och drack på slott och herresäten på svensk stormaktstid. På Gränsö lagar vi modernt klassisk mat, inspirerade av Piper.
Gränsö slott ligger på en halvö i skärningspunkten mellan stad och skärgård, hav och land – vilket också speglar vår matlagning. Hav, skog och äng.
Middag på Gränsö Slott
De menyer vi serverar på slottet är modernt klassiska – i Pipers anda. Det är matlagning från grunden, på bra råvaror från lokala och företrädesvis svenska producenter.
Prova t ex Pipers kräftsoppa, vår signaturrätt som alltid finns på menyn.
Boka bord genom att ringa oss på hovmastare@granso.se eller ring oss på telefon: 0490-824 27.
PIPERS KRÄFTSOPPA
smaksatt med krondill, fänkål och kummin, serveras med dillmarinerade kräftor, syrade morötter och nybakat västerbottenknäcke.
VARMRÖKT SIK FRÅN VÄSTERVIKS SKÄRGÅRD
serveras med syrad grädde, frisk äppelsallad med rödlök, fänkål och dill, toppas med dillolja, forellrom och kavringscrumble.
BAKAD GULBETA
med getostkräm, höstsvamp från Loftahammar, hasselnötssmul, rostade pumpakärnor och honung från Gränsö slottspark.
HELSTEKT RYGGBIFF
med krispig potatisfondant, sveciakräm, sallad på kålblad och vinägerbakad morot, mustig madeirasky samt picklad schalottenlök.
DILLBAKAD RÖDING
med inkokt potatis, smörstekt svartkål med dill- och citronmarinerad gurka, forellrom samt schalottenlöksås.
ÖRTSTEKT HJORT
serveras med palsternackspuré, stekta kantareller, lingonbakad morot, mörk viltsky smaksatt med timjan, samt syltad steklök.
CITRONGRILLAD PUMPA
serveras med krämig pumparisotto med sveciaost, salviastekt höstsvamp, krispiga rökta mandlar och brynt smör.
DESSERT | 195:-
ROMRUSSINGLASS
serveras med vit chokladbrownie, kristalliserad vit choklad samt karamelliserad ananas.
MJÖLKCHOKLADTERRIN
med mousse på Valrhona 70%, serveras med körsbärskompott smaksatt med vanilj och kanel, samt rostad kardemummakrutong.
UTVALDA SVENSKA GÅRDSOSTAR
serveras med Gränsös marmelad på svarta vinbär och enbär, samt honungsrostade nötter och krispigt knäckebröd.
VINPAKET | Tre glas 415 :- | Fyra glas 520 :-
“Ett passande glas vin till varje rätt.
Kombinerat för fantastisk smakupplevelse”
För aktuell barnmeny, kontakta hovmastare@granso.se
Här kan du ladda ner Gränsös Vin & dryckeslista.

För gäster som bokat paket inklusive trerätters middag ingår en fast meny.
I alla ordinarie hotellpaket ingår en fast 3-rätters meny, där ni kan välja mellan vår ordinarie meny eller en vegetarisk meny – båda omsorgsfullt skapade av våra kockar.
Vill ni istället välja fritt från hela menyn går det bra att uppgradera för 100 kr per person.
Du hittar aktuell meny vid bokningstillfället via länken nedan:
På Gränsö har kärleken till mat historisk grund.
Sveriges äldsta kokbok och den enda som berättar hur man åt på slott och herresäten på 1700-talet skrevs på Gränsö 1739 av Gustaf Abraham Piper (bilden) och tillägnades hans unga hustru Märta Sture. 248 sidor i vacker handskrift med 348 recept på allt från ”bakwärck till kräftsoppa och liqueurer”.
Gårdens oxar kalvar, får gäss och kalkoner gav kött. Ur sjö och hav togs abborre, gädda, lake, strömming, kräftor och – ostron som på den tiden fanns i det då saltare Östersjön. Därav ett recept på ”Gädda med murklor och ostron”. Piper odlade rovor, endiver, kronärtskocka, sparris och pumpa, och från utlandet kom citroner, mandel, kapris och många kryddor.
Ett annat av hans favoritrecept var fyllda kräftor. Pipers kräftsoppa är idag Gränsös signaturrätt och finns alltid på menyn. Boken innehåller hela 17 olika kräftrecept. Tjust var på den tiden att av landets kräftrikaste häraden.
Det är en unik bok, med en unik historia som idag bevaras i original hos Nordiska museet. Den hittades av en slump. En svensk överste på promenad såg den i ett skyltfönster till ett antikvariat i Paris 1975, tyckte sig se att handskriften var svensk och köpte med sig boken hem där han donerade den till Nordiska museet.
Boken finns nu i en nytryckt replika med en tillhörande översättning i ett eget band av Kersti Wikström, specialist på det dukade bordet på Nordiska museet. Boken finns att bläddra i här på slottet och den kan även köpas med hem i två band som ett minne från Gränsö.
På Gränsö har vi valt att inspireras av den matglade Gustaf Abraham Pipers recept och matkonst.
Gustaf Abraham Piper var en av Karl XII:s karoliner, och deltog i slaget vid Poltava där han tillfångatogs och sattes i rysk fångenskap. Han lyckades efter flera år återvända hem efter en vådlig färd över Östersjön som slutade i att fartyget förliste. Han lyckades rädda sig och ta sig iland flytande på bråten från båten. Han var idérik, slutade som landshövding och har skrivit en spännande självbiografi om sitt äventyrliga liv.
Väl hemma på Gränsö igen efter fångenskapen gifte han om sig med den unga Märta Sture. Till henne skrev han boken med alla recepten. I fångenskap hade han fått leva på havregrynsgröt, och nu ville han få äta och leva gott på sin gård.
Idag lever smakerna och dofterna från Pipers kulturhistoriska matkonst kvar i slottsköket på Gränsö i form av moderna recept och menyer som inspirerats av hans matkonst.
Njut!

På Gränsö har kärleken till mat historisk grund.
Märta Stures Hushållsbok är Sveriges äldsta kokbok och den enda som berättar hur man åt på slott och herresäten på 1700-talet. Den skrevs på Gränsö 1739 av den matglade Gustaf Abraham Piper (bilden) och tillägnades hans unga hustru Märta Sture. 248 sidor i vacker handskrift med 348 recept på allt från ”bakwärck till kräftsoppa och liqueurer”.
Gårdens oxar kalvar, får, gäss och kalkoner gav kött. Ur sjö och hav togs abborre, gädda, lake, strömming, kräftor och – ostron som på den tiden fanns i det då saltare Östersjön. Därav ett recept på ”Gädda med murklor och ostron”. Piper odlade rovor, endiver, kronärtskocka, sparris och pumpa, och från utlandet kom citroner, mandel, kapris och många kryddor.
Ett annat av hans favoritrecept var fyllda kräftor. Pipers kräftsoppa är idag Gränsös signaturrätt och finns alltid på menyn. Boken innehåller hela 17 olika kräftrecept. Tjust var på den tiden att av landets kräftrikaste häraden.
Det är en unik bok, med en unik historia som idag bevaras i original hos Nordiska museet. Den hittades av en slump. En svensk överste på promenad såg den i ett skyltfönster till ett antikvariat i Paris 1975, tyckte sig se att handskriften var svensk och köpte med sig boken hem där han donerade den till Nordiska museet.
Boken finns nu i en nytryckt replika med en tillhörande översättning i ett eget band av Kersti Wikström, specialist på det dukade bordet på Nordiska museet. Boken finns att bläddra i här på slottet och den kan även köpas med hem i två band som ett minne från Gränsö.
På Gränsö har vi valt att inspireras av den matglade Gustaf Abraham Pipers recept och matkonst.
Gustaf Abraham Piper var en av Karl XII:s karoliner, och deltog i slaget vid Poltava där han tillfångatogs och sattes i rysk fångenskap. Han lyckades efter flera år återvända hem efter en vådlig färd över Östersjön som slutade i att fartyget förliste. Han lyckades rädda sig och ta sig iland flytande på bråten från båten. Han var idérik, slutade som landshövding och har skrivit en spännande självbiografi om sitt äventyrliga liv.
Väl hemma på Gränsö igen efter fångenskapen gifte han om sig med den unga Märta Sture. Till henne skrev han boken med alla recepten. I fångenskap hade han fått leva på havregrynsgröt, och nu ville han få äta och leva gott på sin gård.
Idag lever smakerna och dofterna från Pipers kulturhistoriska matkonst kvar i slottsköket på Gränsö i form av moderna recept och menyer som inspirerats av hans matkonst.
Njut!