Sveriges enda kärleksrosarium

På Gränsö finns Sveriges första Kärleksrosarium, en rosenträdgård helt dedikerad till kärleken. Här får brudpar som gifter sig på Gränsö sin egen ros.

Rosariet med 206 olika sorters rosor är ett självklart besöksmål inte bara för brudpar utan för alla trädgårdsintresserade.

Rosariet på Gränsö slott anlades 2019 och är designat av trädgårdsdesignern Helena Åhlund. Här finns sammanlagt 206 olika rosor fördelat på elva olika kvarter efter ursprung, sort och färger.

Här finns gammaldags enkla Myskrosor, ståtliga Tehybrider, engelska Austrinrosor, Meillandrosor, Poulsenrosor, Klätterrosor, Floribunda, Spinossisima, marktäckande Kanadensiska, Remontant, Rugosa, Portland och Bourbonrosor.

De par par som gifter sig på Gränsö Slott får en egen vårdros som kan beskådas av brudparet själva men också av alla besökare.

Rosariet dedikeras till VD Per Johanssons far, Erik, som älskade rosor. Det var Erik som för hand grävde, slet, röjde och lade grunden till de nya trädgårdarna på Gränsö Slott som började rustas upp renoveras för 25 år sedan.

Utbudet av olika rosor med varierande blomningstid gör rosariet till ett självklart besöksmål för både brudpar och trädgårdsintresserade eller för den som bara vill njuta en liten stund av färger och ljuvliga dofter.  

Tillbaka till Artiklar & Nyheter