Calle Ramström är kock på Gränsö med särskilt ansvar för slottsröken.
På Gränsö röker vi lax och annan fisk men också detaljer som ankbröst och vilt.
– Den varmrökta laxen finns på vårt frukostbord, i cafeet och i vår lobbybar.
Det blir extra gott när du får en lax som kommer från egen rök, säger Calle.
Han lärde sig röka när han jobbade på skärgårdsrestaurangen Idö.
– Den varmrökta laxen får ligga i saltlag över natten, en deciliter salt per lite vatten.
På morgonen sköljer jag av den och lägger den i röken i fyra timmar ungefär,
lite beroende på tjocklek på fisken. Vi röker med alspån.
– Mot slutet kryddar jag med vår egen specialblandning; senapsfrö, chilli och dill.
– Det blir riktigt gott och gästerna älskar vår egenrökta lax, säger Calle
och så ger han ett specialitips:
– Prova att röka grönsaker. Det blir mycket gott. Rökta tomater är en liten delikatess.