På Gränsö röker vi egen fisk

 

 Calle Ramström är kock på Gränsö med särskilt ansvar för slottsröken.
På Gränsö röker vi lax och annan fisk men också detaljer som ankbröst och vilt.

– Den varmrökta laxen finns på vårt frukostbord, i cafeet och i vår lobbybar.
Det blir extra gott när du får en lax som kommer från egen rök, säger Calle.

Han lärde sig röka när han jobbade på skärgårdsrestaurangen Idö.

– Den varmrökta laxen får ligga i saltlag över natten, en deciliter salt per lite vatten.
På morgonen sköljer jag av den och lägger den i röken i fyra timmar ungefär,
lite beroende på tjocklek på fisken. Vi röker med alspån.

– Mot slutet kryddar jag med vår egen specialblandning; senapsfrö, chilli och dill.

– Det blir riktigt gott och gästerna älskar vår egenrökta lax, säger Calle
och så ger han ett specialitips:

– Prova att röka grönsaker. Det blir mycket gott. Rökta tomater är en liten delikatess.

Just nu röks bl a äpplen till den äpplesirap som serveras
till nattbakad fläsksida på sommarmenyn