À la carte - Höstmeny

Gränsös kockar har här skapat en riktig höstmeny baserad på vad det rika Tjust erbjuder. Vilt, bär och svamp från skogen, ostar från lokala mejerier, fina fläskdetaljer från Håkans glada utegrisar i närheten. Väl bekomme!

Vänligen notera att vi mellan den 22/11 - 14/01 kommer att erbjuda en reducerad meny.

Förrätter | 195:-

PIPERS KRÄFTSOPPA         
”Tjust har kräftan i sitt häradsvapen - här förstår du varför”

Vi har tagit inspirationen från Märta Stures hushållsbok som skrevs här på Gränsö Slott 1739 av matälskaren Gustaf Abraham Piper. Han åt kräftor året runt. En ljuvlig kräftsoppa serveras ovanpå en
kräfttimbal gjord på syrad grädde, kräftor och dill. Denna toppas sedan med kräftstjärtar, dill och västerbottenflarn.


ÄLG & SVAMPTARTAR
”En riktig hösträtt gjord på lokal svamp”

Råa tärningar av älginnanlår ackompanjeras av syrad höstsvamp som blandas med majonnäs. Detta smaksätts sedan med soja, sesamolja, sesamfrön och wasabi. Tartarblandningen serveras sedan ovanpå en smörstekt toast, till sist avslutas anrättningen med riven parmesan och krasse.

VEGANSKT ALTERNATIV:
Svamptartar: Syrad höstsvamp, chilimarinerad karljohan, sesampicklad shiitake, soja, sesam, wasabi, samt vegansk majonnäs. Detta serveras ovan ett stekt toastbröd och toppas med wakame och vegansk ost.


PILGRIMSMUSSLA
”Mussla, ärta och salt fläsk är en riktig klassiker”

Halstrad pilgrimsmussla serveras tillsammans med en grön ärtpuré smaksatt med mynta. Detta ackompanjeras sedan av rökt fläsk från Håkans Glada Utegrisar, picklade grönsaker, härligt röd forellrom, späda ärtskott, samt ett grönt ärtpulver.


RÖKT VILDAND
”Vildandsbröstet röker vi i vår slottsrök här på Gränsö”

Rökt vildandsbröst serveras med karamelliserad päronchutney smaksatt med chili, sherryvinäger och ingefära. Fler tillbehör är en sallad gjord på kål, örter, tranbär och äpple. Rätten avslutas till sist med rostad kastanj, samt en härlig plommonsås.


Varmrätter | 335:-

HJORT
”Sidfläsket är lokalt och kommer från våra vänner på Håkan Glada Utegrisar”

Innanlår av hjort serveras med en rökig potatispuré. Andra smaker på denna höstiga tallrik är rökt sidfläsk, lokalplockad svamp, steklök, lökchips, samt en mustig rödvinssås med chipotle.


ANKBRÖST
”En rätt som får alla smaklökar att jobba”

Honungsglaserat ankbröst serveras tillsammans med len palsternackscremé, bräserad kål med en angenäm smak av sötma och hetta. Till detta karamelliserade hasselbackspäron, en sötsyrlig sås, samt friterade russin.
 

GÖSFILÉ
”Gös är en oerhört trevlig matfisk och är idag anses den rent av vara en riktig gourmetfisk ”

Färsk gösfilé halstras snabbt på högvärme och serveras sedan tillsammans med en sval gräddfilsås, rostad brysselkål och svartrot. Avslutningsvis grön dragonolja och en örtsallad med syrad rödkål och rödlök.


GRÄNSÖS KIMCHIGRYTA
”En rätt med många spännande smaker som dessutom är helt vegansk”

Grunden till denna rätt utgörs av en smakfullt redd umamibuljong med smak av miso och svamp, i denna tillsätts sedan en otroligt färgfull rödkålskimchi. Fler tillbehör är tofu, svamp, chili och salladslök. Anrättningen toppas till sist med sesamfrön och friterade risnudlar.

Vid sidan av serveras saffran smaksatt ris.


Varmrätt | 475:-

SLOTTSHERRENS RYGGBIFF
För den som vill unna sig och njuta som en riktig slottsherre

En rejäl skiva välmarmorerad, hängmörad ryggbiff grillas à la minute på vår slottsgrill och serveras sedan med en dressad sallad på säsongens kål, betor och rotfrukter. Fler tillbehör är en smakfull svampmajonnäs samt en mustig rödvinssås, lätt smaksatt med skogsbär. Hela anrättningen avslutas till sist med riven tryffel.

Till detta serveras krispigt friterade potatisar slungad i ett svart olivsalt.

* Vid bokat paket tillkommer 150 kr vid val av ryggbiff.


Dessert | 165:-

CHAI CRÈME BRÛLÉE
”Chai betyder kryddat te, men i denna dessert så kryddar vi istället vår crème brûlée”

Socker, ägg, grädde och mjölk utgör grunden i denna klassiker, vi kryddar den sedan med grön kardemumma, kanel, kryddnejlika, ingefära och svarta pepparkorn. Vi bakar den i ugn och serverar den sedan kall med ett tunt, karamelliserat lager av socker på ytan. Vid sidan av serveras en krispig mandel och apelsinskorpa.

BAKAT ÄPPLE
”På hösten är säsongen för svensk frukt som bäst, passa på att njuta så länge det varar”

Svenska äpplen av bästa kvalitet bakas till perfektion i ugnen med generösa mängder smör, råsocker och kryddor. Till detta serverar vi ett aromatiskt kryddcrisp och Gränsös egengjorda Vaniljglass gjord på bourbonvanilj.

Går även att få vegansk*


GRÄNSÖS OSTTALLRIK
”Ost är mjölk på språng mot odödligheten”

Utvalda svenska och lokala ostar serveras tillsammans med Gränsös hemmagjorda fröknäcke.
Fler tillbehör är en härlig björnbärscoulis, samt honungsrostade valnötter och fikon.


VANILJ, MANDEL OCH NYPON
”Vresrosor med nypon finns det gott om på Gränsö, därför goda nypon i vår dessert”

En len vaniljpannacotta serveras här tillsammans med en krämig mandelchokladpastej. Detta toppas sedan med lättrostad Marconamandel, som av många anses vara den absolut bästa mandelsorten.
Rätten görs sedan komplett med upphettad nyponsoppa gjord på säsongens nypon.

 

VINPAKET | Tre glas 425:-
“Ett passande glas vin till varje rätt.
Kombinerat för fantastisk smakupplevelse”