À la carte - Sommar

Gränsös kockar har här skapat en riktig somrig meny där mycket kommer från egen örtträdgård.

Förrätter | 195:-

PELLE JANZON PÅ GRÄNSÖVIS
”En riktig klassiker inom svensk gastronomi”
Denna rätt tillskrivs operasångaren Pelle Janzon som levde på 1800-talet, vi har gjort vår egen tolkning, på klassiskt Gränsövis. Carpaccio gjord på lokal oxfilé från lokala Dackebygdens kött serveras tillsammans med bakad äggula, rödlök, pepparrot och lyxig löjrom. Anrättningen avslutas med brödcrisp och örter från Gränsös köksträdgård.

Carpaccio made from local beef fillet served with baked egg yolk, red onion, horseradish and luxurious roe. Breadcrunch and herbs from Gränsö’s herb garden.

GRÄNSÖ RÖKT TOMAT MED GURK- OCH ÖRTGAZPACHO
”Smaker du inte trodde fanns i den söta sommartomaten”
En noga utvald tomat placeras i sötad lag över natten. Den varmröks sedan i Gränsö Slottsrök för att få ut tomatens alla fantastiska smaker. Den serveras med en kyld gurk- och örtgazpacho, som är smaksatt med örter från trädgården, samt yoghurt från Sjundekvills Gårdsmejeri. Fler tillbehör är härlig tångcaviar, krispig kål och ramslöksemulsion gjord på lokal ramslök. 

Smoked tomato is served with a chilled cucumber and herb gazpacho, which is flavored with herbs from the garden, as well as local yoghurt. Seaweed caviar, crispy cabbage and spring onion emulsion. 

PIPERS SKAGEN PÅ KRÄFTOR, RÄKOR OCH HUMMER
”Tjust har kräftan i sitt häradsvapen - här förstår du varför”
Kräftor, räkor och hummer blandas med en krämig skaldjursmajonnäs, som smaksätts med dill från köksträdgården, äpple och rödlök. Detta toppas till sist med forellrom samt våra egengjorda potatischips. Vi har hämtat inspiration från Märta Stures hushållsbok som skrevs här på Gränsö Slott 1739 av matälskaren Gustaf Abraham Piper. Han åt favoriträtten kräftor nästan varje dag. 

Crayfish, shrimp and lobster are mixed with a creamy seafood mayonnaise, which is flavored with dill, trout roe, apple and red onion, salad and topped with our homemade potato chips. 

VATTENMELON & LAX CEVICHE
”En fräsch och lätt förrätt, perfekt på sommaren”
Kuber av läskande vattenmelon och kuber av lax marineras i limesaft, råsocker, soja, schalottenlök och chili. Anrättningen toppas med forellrom, avokado, färsk mynta och koriander från Gränsös köksträdgård. 

Cubes of refreshing watermelon and raw salmon are marinated in lime juice, raw sugar, soy, shallots and chili. The dish is then topped with trout roe, avocado, fresh mint and coriander grown in our own garden


Varmrätter | 335:-

GRILLAD TONFISK
”Tonfisk är en perfekt variation till kött på grillen”
Tonfisk halstras och serveras med en grön avokadocrème smaksatt med lime, salsa på härliga sommartomater, mango, chili, lök och dagens skörd av färska örter. Fler tillbehör är inlagd rättika, rostade sesamfrön, friterat rispapper och en soja- och sesamcremé.

Grilled tuna is served with a green avocadocream flavored with lime, salsa made on delicious summer tomatoes and mango, chili, onion and fresh herbs. Pickled radish, roasted sesame seeds and fried rice paper.

 SMÖRSTEKT KUMMEL
”Kummel är som allra bäst på sommaren”
Smörstekt Kummel serveras med en blåmusselsås gjord på grädde och rosévin, såsen får extra smak av stenbitsrom och gräslök från vår trädgård. Till det härliga sommarprimörer, kokt potatis samt en kålrotskräm smaksatt med vit miso.

Fried hake is served with creamy mussel sauce with rockfish roe and chives from our garden. This is accompanied by delicious summer vegetables, boiled potatoes and a turnip cream flavored with white miso.

FLÄSKRACK FRÅN HÅKANS GLADA UTEGRISAR
”Glada grisar blir goda grisar”
Fläskrack från Brantestad saltas över natten för att höja smak och mörningsgrad. Vid servering glaseras och toppas den med krispig puffad fläsksvål. Vi serverar med potatispuré smaksatt med tryffel, en ragu på kål, lök och äpple, samt en lätt skysås på fläskfond som smaksätts med aromatiska kryddor och salvia från köksträdgården.

Local rack of pork, puffed pork rind. Mashed potatoes flavored with truffles, a stew of cabbage, onions and apple. Finally, a delicious pork gravy flavored with sage.

PANERAD OCH FRITERAD TEMPEH
”Vår Tempeh är gjord på svensk ärta som groddas och sedan fermenteras – Bra för dig och planeten”
Panerad Tempeh friteras och serveras i kålblad. Ackompanjeras av en smakrik kålsallad, friterade kikärtor kryddade med paprika och chili. Anrättningen toppas med krispiga kronärtskockor, grön lokalplockad ramslök- och örtsås, samt färska örter och chili.

Fried tempeh is served in cabbage with a tasty cabbage salad, fried chickpeas seasoned with peppers and chili. Crispy artichokes, green spring onion and herb sauce, made from local spring onions, as well as fresh herbs and chili.

LAMMYTTERFILÉ
”Lamm från Donald Russell - Hängmörad enligt dry age metoden i cirka 10 dagar”
Ört- och vitlöksmarinerad lammytterfilé serveras med en smakrik mojo rojosås, potatiskaka smaksatt med färska örter från trädgården som toppas med ost från Skurö Gårdsmejeri samt Gränsöhonung. Till det enskysås på lammfond, vitlök och örter.

Herb and garlic marinated lamb tenderloin served with mojo rojo, potato cake flavored with herbs from Gränsö’s herb garden which is then topped with cheese from Skurö Gårdsmejeri. Finally, a gravy made from lamb, garlic and herbs.


Varmrätt | 475:-

SLOTTSHERRENS RYGGBIFF
”Chimichurri är en kryddstark sås, som används till grillat kött ”
Grillad välmarmorerad ryggbiff skivas och läggs på en bädd av ruccola, rödlök, salladslök och härliga sommartomater. Toppas med rostade pinjenötter och generöst med hyvlad parmesan. Till det en grön chimichurri på nyskördade örter från trädgården, samt en aioli. Vid sidan krispigt friterad potatis slungad i salt och örter.

Grilled sirloin steak, arugula, red onions, green onions, cocktail tomatoes, roasted pine nuts, parmesan, aioli and a delicious Chimichurri. On the side, crispy fried potatoes tossed in salt and herbs.

*Vid bokat paket tillkommer 150kr vid val av ryggbiff.


Dessert | 165:-

BASILIKABAVAROISE
”Bavaroise är som en blandning mellan pannacotta och mousse”
Basilikabavaroise serveras med jordgubbscremé, färska bär och örter från egen odling, ett fräscht jordgubbscrisp samt ett grönt basilikapulver gjord på kanderad basilika.

Basil Bavaroise is served with strawberry sauce, fresh berries and herbs from our own garden, strawberry crisp and a green basil powder made from candied basil.

CHAMPAGNEBUBBLANDE SORBET (Går även att få utan alkohol)
”Friskt, gott och en perfekt avslutning på en långsittarmiddag”
Härligt röd hallonsorbet med en fräsch ört- och äppelsorbet som garneras med färska bär och örter. Vid bordet slås lyxigt bubblande champagne på.

Raspberry sorbet and fresh herb and apple sorbet served in a cocktail glass and garnished with fresh berries and herbs. At the table, our wonderful service staff tops the glass with luxuriously bubbling champagne. (Also available without alcohol.)

VANILJ, NYPON OCH MANDEL
”Vresrosor med nypon finns det gott om på Gränsö, därför goda nypon i vår dessert”
Gräddig vaniljglass gjord på äkta vanilj serveras på ett mandelsmul tillsammans med nyponkräm och len mandelpastej. Rätten avslutas med en mandelkaka smaksatt med brynt smör och nyponpulver.

Creamy vanilla ice cream is served on an almond crumb together with rosehip cream, almondcake, almondpate and rosehip powder.

GRÄNSÖS OSTTALLRIK
”Ost är mjölk på språng mot odödligheten”
Utvalda svenska och lokala ostar serveras tillsammans med Gränsös hemmagjorda fröknäcke. Fler tillbehör är rabarber- och flädermarmelad, samt syltade granskott, som plockats av kockarna under säsong och sedan picklats för att ta tillvara på dem.

Selected Swedish and local cheeses served with Gränsö’s homemade seed bread, rhubarb and elderberry marmalade, pickled spruce shoots.


Vid allergi eller avvikande kost meddela serveringspersonalen.

VINPAKET  | Tre glas 425:-
Ett passande glas vin till varje rätt. Kombinerat för fantastisk smakupplevelse!