À LA CARTE MENY - HÖST

En välkomponerad höstmeny. Gäller från 11 september.

 
FÖRRÄTTER | 165:-

PIPERS KRÄFTSOPPA
”Snart 300 år senare kan du fortfarande avnjuta
denna soppa på slottet”
Vi har här tagit inspirationen från Märta Stures hushållsbok
som skrevs här på Gränsö Slott på 1700-talet
av Gustaf Abraham Piper. En ljuvlig kräftsoppa serveras
med en sallad gjord på picklad gurka, äpple och
dill. Fler tillbehör är syrad grädde och prästostflarn.

(Crayfish soup, a little sallad of pickled cucumber, apple
and dill, sour cream, and matured cheese tuile.)


SVARTVINBÄRSGRAVAD GÖS
”Vinbären ger gösen en fantastisk färg och karaktär”
Gösfilé gravad med svarta vinbär, socker och salt,
skivas sedan tunt och serveras med rökt minimajs,
majspuré och puffat bovete. Rätten avslutas till sist
med färska örter och gurka.

(
Blackcurrent marinated fillet of perch, smoked sweetcorn,
sweetcorn pure, puffed buckwheat, fresh herbs
and cucumber.)


RÖKT ANKBRÖST
”Ankan röks i våran alldeles egna slottsrök”
Vårat rökta ankbröst serveras med en härlig rödlökschutney,
rostade macadamianötter, getostcrème,
syrlig apelsinsirap och gula russin.

(
Home smoked duck breast, red onion chutney,
roasted macadamia nuts, goats cheese crème, apple
syrup, and sultanas.)


SKOGSMACKA (VEG.)
”En underbar macka fylld med ett urval av
skogens läckerheter ”
Basen för mackan är ett smakrikt och rustikt levainbröd,
som sedan toppas med en svampduxelle smaksatt
med tryffel. Fler tillbehör är smörstekt svamp,
torkade bär i form av lingon och tranbär. Rätten toppas
sedan med en svampemulsion och friterad potatis.

(Levain bread croute, truffle- and wild mushroom
duxelle, fried mushrooms, dried lingon and cranberries
and crispy potato julienne.)




VARMRÄTTER | 270:-

SMÖRSTEKT SEJ
”Sej är en otroligt underskattad fisk”
Smörstekt sej, serveras med ett fräs på lättsyrad
rödkål och bondbönor, delikat mandelpotatis och en
härligt krämig sås med smak av dragon och citron.

(
Butter fried saithe fillet, soured red cabbage
and broad beans, booiled potatoes and a creamy
lemon-tarragon sauce.)


KALVYTTERFILÉ

”Kalvkött är mildheten själv”
Grillad kalvytterfilé, serveras med en len morots crème,
friterad grönkål, potatiskaka smaksatt med
vitlök och örter. Anrättningen avslutas till sist med
en mustig rödvinssås.

(
Loin of veal, carrot purée, fried green cabbage, garlicherb
potato terrine and red wine gravy.)



RÖDVINSBRÄSSERAD OXKIND

”Oxkind kräver lång koktid, men är väl värt besväret”
Rödvinsbrässerad oxkind, serveras med rotselleripuré
smaksatt med brynt smör, krispiga jordärtskockschips,
sky och inlagda röda vinbär.

(Red wine braised ox cheek, celeriac purée with a hint
of brown butter, jerusalem artichoke crisps, red wine
gravy, and soused red currents.)


VILDAND
”Ett smakrikt fågelkött med elegant smak av vilt”
Knaperstekt vildandsbröst, serveras med picklad och
sotad lök, pumpakräm, katrinplommon, confiterad
potatis och en sås med smak av sherry.

(Breast of wild duck, pickled and blackened
onions, pumpkin crème, prunes, potato confit,
and a sherry gravy.)


TEMPEH & AUBERGINE

” Tempeh är ett fascinerande och
mycket proteinrikt livsmedel”
Aubergine som marinerats över natten i en pasta gjord
på fermenterade sojabönor och chili. Vi serverar sedan
auberginen med våran egna rödkålskimchi, grillad
salladslök, rostade sesamfrön och en soja- och sesamdressing.
Rätten avslutas till sist med örtmarinerad och
friterad tempeh.

(Aubergine that’s been marinated in fermented soybean
paste and chili, red cabbage kimchi, grilled onions and
roasted sesame seeds. The dish is finished off with some
soy- and sesame dressing and fried tempeh.)



DESSERT | 135:-

BRYNT SMÖRGLASS
”Brynt smör är som balsam för själen”
Vi gör en glass på brynt smör med en härligt nötig karaktär och har sedan valt att
servera den med slottets äppelkaka, en söt kolasås och rostade pekannötter.

(
Brown butter ice cream, our take on an apple pie, caramel sauce and roasted pecan.)


VANILJ, NYPON OCH MANDEL

”Inspirerad av barndomen, när man var sjuk och behövde nått extra lent och gott”
En gräddig parfait lätt smaksatt med vanilj serveras med en ljuvlig varm nyponsoppa,
en spritsad mandelpastej, rostad mandel och ett krispigt flarn.

(
Iced vanilla parfait, rosehip soup, almond pâté, roasted almonds and crunchy tuile.)


DRY MARTINI
”Vi väljer att röra vår martini i glassmaskinen istället för att skaka den”
En fryst Dry Martini, serveras med en citronkräm gjord på hela krossade
citroner, sötsyrligt yuzukrisp och syltat citronskal. Såklart så avslutas
det hela med en grön oliv.

(
A frozen dry martini, lemon purée, yuzu- white chocolate crunch, lemon zest,
and of course an olive.)


BAKAD BRIE
”Ost är mjölk på språng mot odödligheten”
Vi värmer osten i ugnen och bränner sedan av den med råsocker för att sedan
toppa anrättningen med härligt röda hallon, fikon, valnötter och gröna pistagenötter.
Rätten avslutas med en söt balsamicohonung och knäcke.

(
Warm brie, glazed with brown sugar, topped with raspberries, walnuts and
pistachios. Served with balsamico honey, and hard bread.)


VINPAKET  |  Tre glas 365:-
Ett passande glas vin till varje rätt. Kombinerat för
fantastisk smakupplevelse.

LYX VINPAKET |  Tre glas 415:-
Ta vin och mat i kombination till en helt ny nivå! Våra finaste
viner i perfekt gastronomisk harmoni med våra härliga maträtter.