À LA CARTE MENY - VINTER/VÅR

Gränsö slottsrestaurangs meny vinter/vår gälla från 14 februari.

 
FÖRRÄTTER | 165:-

SKAGEN
”Våran klassiska Skagen, har nu blivit ännu lyxigare”
Gränsö Slotts Skagen med handskalade räkor,
hummer, citronmajonnäs, äpple, dill och riven pepparrot.
Serveras med salladsblad, picklad lök och smörstekt bröd.

(
Our version of a classic prawn cocktail. Hand peeled
prawns, lobster, lemon majonnaise, apple, dill and a
hint of horseraddish. Served with soused red onion,
and butter fried bread croute.)

Vin: Pazo de San Mauro, Albariño – Rias Baixas
Lyx: Grossot Chablis, Chardonnay – Chablis

CHARKBRÄDA
”Vi väljer här ut våra personliga favoriter
bland rökt, gravat och torkat kött”
En bräda med tre olika sorters kallskuret. Dessa ackompanjeras
av rökt äppelchutney, ramslöksmarinerade kaprisbär,
cornichons, oliver och tärnad ost.

(
A selection of smoked and cured meats, smoked apple chutney,
ramson marinated caper berries, olives and cheese.)


Vin: Santa Tresa Nivuro, Nero d'Avola & Perricone – Sicilien
Lyx: Rully Rouge, Pinot Noir – Bourgogne

RÖKT LAX
”En Fish and chips inspirerad rätt, tolkad på vårt sätt”
Vår egenrökta lax serveras här med syrad grädde,
krispiga mandelpotatischips, curryolja och en härlig
sallad bestående av äpplen, kapris och rädisor.

(
Home smoked fillet of salmon, souredcream, potatos
crisps, curry oil, and a salad of apple, caper and radish)


Vin: Touraine, Sauvignon Blanc – Loire Valley
Lyx: Sancerre Francois Crochet, Sauvignon Blanc – Sancerre

RAMSLÖK- OCH SPENATSOPPA
“En kall och svalkande soppa”
En grön ramslöks- och spenatsoppa serveras med
härliga vaktelägg, fräscha vårblad, ett krispigt
smördegsflarn och avslutas med en klick sikrom.
– Går även att få som vegetarisk med syrliga inkokta
senapsfrön istället för sikrom”

(Ramson and spinach soup, served with a quails egg,
spring leaves, puff pastry tuile and white fish roe.
– Replace the roe with marinated mustard seedsand
its vegetarian)

Vin: Touraine, Sauvignon Blanc – Loire Valley
Lyx: Sancerre Francois Crochet, Sauvignon Blanc – Sancerre



VARMRÄTTER | 270:-

GÖS
”Gös är en av de godaste och smakrikaste sötvattensfiskarna”
Smörstekt gösfilé serveras här med blancherade primörer,
dillslungad potatis, en krämig broccolipuré och en läcker
sandefjordsås smaksatt med forellrom och gräslök.

(
Fillet of zander, spring vegetables, dill tossed potatoes,
broccoli pure,”sandefjord” sauce, trout eggs and chives.)


Vin: Picpoul de Pinet, Picpoul Blanc – Languedoc
Lyx: Drouhin Bourgogne Blanc, Chardonnay – Bourgogne

PÄRLHÖNA
”Korn, havre, vete och råg är grunden för vår
variant av den klassiska risotton”

Salvia och honungsglaserad pärlhöna serveras med spannmålsrisotto
smaksatt med västerbottenost och salvia. Fler tillbehör är gravade tomater,
vårlök och en len sky gjord på hönsbuljong.

(
Honey and sage glazed gineau fowl breast, mixed grain
risotto flavoured with mature Swedish cheese. Marinated
tomatoes, spring onions and a light chicken jus.)


Vin: Santa Tresa Frappato, Frappato – Terre Siciliane
Lyx: Barbera D'Alba, Barbera – Piemonte

HÖGREV
”Cajunkryddningen ger en härlig fyllighet och hetta”
Cajunbakad högrev serveras med en ljummen tomatsalsa
smaksatt med chili och vitlök, friterad potatis,
smörstekt kungsmussling och en rökt rödvinssås.

(Cajan baked prime rib, warm tomato salsa, fried
potatoes, buttered king oyster mushroom and a
smoked red wine jus.)

Vin: Tommasi Le Pruneé, Merlot – Veneto
Lyx: Knucklehead, Zinfandel – Sierra Foothills

LAMM
“Lamm, rosmarin och vitlök är bästa vänner”
Lammrostbiff smaksatt med rosmarin och vitlök. Ackompanjeras av
sötpotatispuré, smörstekt svartrot, rostad bukettkål och en sås
smaksatt med cider-vinägersenap.

(Rump of lamb with rosemary, and garlic.
Sweet potato puree, salsify, roasted romanesco
and a cider vinegar sauce.)

Vin: Hacienda El Ternero Torno Crianza, Temperanillo – Rioja
Lyx: Barbera D'Alba, Barbera – Piemonte

AUBERGINE
”Ett vegetariskt inslag bör finnas på varje meny”
Bakad Aubergine serveras med en sallad gjord på
kokta gryn, röda kidneybönor, persilja, tomat, lök
och sedan smaksatt med en vinägrett gjord på olivolja
och citron. Andra tillbehör är grillad kungsmussling,
broccolipuré och en grön örtolja.

(Baked aubergine, mixed grain salad, kidney beans,
parsley, tomat, lemon dressing, grilled king oyster
mushroom, and broccili pure.)

Vin: Famille Excellor, Sauvignon Blanc & Sémillion – Bordeaux
Lyx: Drouhin Bourgogne Blanc, Chardonnay – Bourgogne



DESSERT | 135:-

CRÉME BRÛLÉE
”Ibland är allt som krävs en kopp kaffe och en kaka”
Créme brûlée är desserternas dessert och vi har valt
att smaksätta vår med kaffe och servera den tillsammans
med en klassisk chokladsnitt, inga konstigheter.

(
Classic creme brulee flavoured with coffee, with a chocolate garnish.)

Vin: Jour de Fruit, Sémillon & Muscadelle – Monbazillac

ÄPPLE, MATCHA, LIME
”Matcha är ett grönt te som sägs vara oerhört nyttigt”
En sorbet gjord på äpple- och matchate serveras med äpple och
gurktärningar smaksatta med lime, citronmeliss och ingefära.
Fler tillbehör är en härlig äppelkräm gjord på gröna äpplen, ett lime-
och äppleskum, hela rätten avslutas till sist med ett krispigt rågsmul.

(
Apple and matcha tea sorbet, apple, cucumber, lime and ginger salad.
Apple creme, apple and lime foam, and a rye crunch.)


Vin: Caseo Capinera Gialla, Moscato – Lombardiet

RÖKT MARÄNG, ENBÄR, YUZU
”En dessert fylld av äventyrliga smaker”
En krämig glass smaksatt med enbär serveras tillsammans med
syrlig citron gelé, en vispad yuzukräm. Hela anrättningen täcks
sedan med rökt maräng och toppas med syrliga örter.

(
Juniper ice cream, lemon jelly, yuzu-chocolate mousse,
and smoked merangue)


Vin: Tommasi Monte Croce, Garganega – Passito Bianco

OST
”Ost är ost och alltid möts vi två”
Tre för dagen utvalda svenska ostar serveras här
tillsammans med vår populära tomat- och vaniljmarmelad,
whiskeyinkokta aprikoser och hembakat brytknäcke.

(
Swedish cheeses, tomato-vanilla marmalade, whiskey poached
dried apricots, and home baked seed bread.)


Vin: Duorum Vintage 2009 Port, Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Souzao – Douro

VINPAKET  |  Tre glas 365:-
Ett passande glas vin till varje rätt. Kombinerat för
fantastisk smakupplevelse.

LYX VINPAKET |  Tre glas 415:-
Ta vin och mat i kombination till en helt ny nivå! Våra finaste
viner i perfekt gastronomisk harmoni med våra härliga maträtter.