À la carte - sommarmeny

Från den 6 juni

Förrätter | 195:-


SVENSKA SOMMARTOMATER (Går att få vegansk)
”Just nu smakar svenska tomater som fått mogna långsamt som bäst”

Utvalda tomater av olika sort och slag serveras tillsammans med lagrad svensk hårdost,
ramslökskapris, schalottenlöksringar, örtmajonnäs och toppas till sist med rostade frön.

Sun ripened tomatoes, wild garlic capers, shallots, mature swedish cheese and a herb mayonnaise.

S.O.S (Går att få vegansk)
”Smör, ost och sill - en svensk klassiker på somrigt Gränsövis”

Hembakat rågbröd toppas med lagrad ost- och pepparrotscréme, Matjessill varvas med
färskpotatis och rödlök. Garneras med dill och gräslök och avslutas med brynt smör.

Home baked rye bread topped with a horseraddish- cheesecreme, herring, swedish new potatoes,
red onion, dill, chives and brown butter.

SKAGEN MED LIME & CHILI
”En lekfull blinkning till Sveriges mest älskade förrätt”

Handskalade räkor blandas med krämig lime- & chilimajonnäs som smaksätts med rödlök,
majrova och gräslök. Serveras med picklad rödlök, salladsblad och ett tunt sesamflarn.

Hand peeled prawns, chili-lime mayonnaise, pickled red onion, turnip,

chives and a crispy sesame risepaper.

PIPERS KRÄFTSOPPA
”Tjust har kräftan i sitt häradsvapen - här förstår du varför”

Vi har tagit inspiration från Märta Stures hushållsbok som skrevs här på Gränsö Slott 1739
av matälskaren Gustaf Abraham Piper. Han åt kräftor året runt. En ljuvlig kräftsoppa serveras
ovanpå en liten sallad på picklad fänkål och dill, syrad grädde, prästostflarn och för att göra den
extra lyxig, även kräftstjärtar och hummerkött.

Creamy crayfish soup. pickled fennel, sour cream, dill, mature cheese crunch, and lobster

Varmrätter | 335:-

SOCKERROSTAD BIFFTOMAT
”Smaker du inte trodde fanns i den söta sommartomaten”

En noga utvald bifftomat placeras i sötad lag över natten. Den torkas och rostas sedan till perfektion,
för att få ut tomatens alla fantastiska smaker. Serveras sedan med blomkål och broccolicouscous,
picklad lök, bönor slungade i citron, vitlök och örter och en reduktion på balsamicovinäger.

Slowrosted beeftomato, cauliflower and broccolicouscous, beans, dressed with lemon,
garlic and herbs and a balsamicoreduction.

SMÖRSTEKT ABBORRE
”Handplockad ramslök från Mariannelund sätter touch på abborren”

Panerad och smörstekt abborrfilé serveras med grön potatispuré smaksatt med handplockad ramslök och örter. Lättsyrade primörer och brynt smör smaksatt med rostade hasselnötter och citron ackompanjerar.

Panfried perch, potatopuree with wild garlic, seasonal vegetables, roasted hazelnuts and brown butter.

UGNSBAKAD HÄLLEFLUNDRA
”Hälleflundra - som bäst under sommarhalvåret ”

Lättrimmad hälleflundra ugnsbakas och serveras med rimmad havskräfta. Fräscha apelsinsauterade primörer till det; fänkål, tomat och morot, samt svensk färskpotatis och skaldjurssås smaksatt med saffran.

Lightly salted halibut, fried langustine, orange dressed vegetables, Swedish new potatoes and a shellfish Cream sauce flavoured with saffron.

ÖRTMARINERAD UNGTUPP
”Vi marinerar med örter från slottets egen kryddträdgård”

Örtmarinerad ungtupp serveras med ostgratinerad tomat. Till det en grön ärtpuré smaksatt med mynta från slottsträdgården, friterad salvia, svensk färskpotatis och en dressing på citron, örter och vitlök.

Herb baked cockerel served with a cheese gratinated tomato, pea and mintpuree, swedish new potatos,
fried sage and a lemon-herb dressing.

NATTBAKAD FLÄSKSIDA
”Vi röker äppelsirap i slottsröken och serverar den till det fina fläsket”

Fläsksidan bakas i ugn över natten med äpplen, lök och chili. Vid servering steks den snabbt på hög värme för att bli god och få fin färg. Tillbehören till är rostade betor smaksatta med örter från trädgården, rökt äppelsirap, smörslungade bönor och äppelsås smaksatt med cidervinägersenap.

Cider baked pork belly, smoked applesyrup, roasted beets, summer beans and cidervinager mustard sauce.


Dessert | 165:-

TRIPPELCHOKLAD
”Choklad och svenska jordgubbar - sommarlyx i renaste form”

Len mjölkchokladpastej med mörk chokladkola och jordgubbskräm, svenska jordgubbar, chokladsnö samt en vit chokladsorbet som binder ihop rätten.

Milk chocolate pate, dark chocolate caramel, strawberry creme, swedish strawberries
and a white chocolate sorbet.

SOMMARCOCKTAIL
”Svalkande dessert efter en varm sommardag”

Hallon- och limecrème spritsas i ett cocktailglas, fylls med rabarbersorbet lätt smaksatt med mynta från trädgården, en gelé smaksatt med rom och ett krispigt grönt myntaflarn.

Summercocktail with rasberry and limecreme, rubarbsorbet, rumjelly and a mint crisp.

SLOTTSHERRENS OSTBRICKA
”Ost är mjölk på språng mot odödligheten”

Tre för dagen utvalda lokala och/eller svenska ostar, vårt hembakade fröknäcke, flädermarinerade jordgubbar, samt tomat- & lavendelmarmelad på lavendel från örtträdgården.

A selection of swedish cheeses, homemade seed bread, elderflower marinated
strawberries and a tomato and lavender marmelade.

VANILJ, NYPON OCH MANDEL
”Vresrosor med nypon finns det gott om på Gränsö,
därför goda nypon i vår dessert”

En gräddig parfait lätt smaksatt med vanilj serveras med en ljuvlig varm och
mustig nyponsoppa, en bakad mandelpastej, rostad mandel och ett krispigt mandelflarn.

Vanilla parfait, served with a warm rosehip soup, almond pate,
toasted alomonds and almond tuile.

Vid allergi eller avvikande kost meddela serveringspersonalen

---------------------------------------------------------------------------------------------

GRÄNSÖ SLOTTS KLASSIKER | 475:-

SLOTTSHERRENS RYGGBIFF
”En riktigt bra, marmorerad och mörad skiva kött och ett glas rödvin, vad mer kan man önska”

En noga utvald bit ryggbiff, välmarmorerad och hängmörad. Serveras tillsammans med krispigt friterad potatis slungad i örter och grana padano, en tomatsallad med rödlök, salladslök och härliga vårblad, ett finstämt örtsmör och till sist en mustig rödvinssås.

Grilled sirloin of beef, crispy fried potatoes tossed in herbs and grana padano cheese, tomato and red onion salad, herb butter, and red wine gravy.


(Ryggbiffen ingår inte i våra förköpta trerätterspaket, men kan väljas till med en extra kostnad av 150 kr/person.)

Vinpaket |  Tre glas 405:-
Ett passande glas vin till varje rätt. Kombinerat för
fantastisk smakupplevelse.