À LA CARTE MENY - VÅR

En välkomponerad vårmeny. Gäller från 5 februari 2020.


Förrätter | 195:-

GRÄNSÖS RÅRAKA
”Vi väljer att garnera vår råraka med körvel, med inspiration från Märta Stures hushållsbok, för att knyta an till historian på Gränsö slott”

Välj mellan två versioner:

  • Krispig råraka serveras med löjrom, hackad rödlök, syrad grädde, citron, dill och körvel.
    (Crispy potato galette, served with vendace roe, red onion, sour cream, lemon, dill and chervil.)
  • Krispig råraka serveras med tångcaviar, hackad rödlök, dillcremé, citron, dill och körvel.
    (Crispy potato galette, served with seaweed caviar, red onion, dill creme, lemon, dill and chervil.)


CEVICHE PÅ KAMMUSSLA
”En väldigt fräsch och lätt start på middagen”
Råa musslor skivas tunt och smaksätts sedan med en marinad gjord på olivolja, limesaft, mynta, salt och peppar. Detta serveras med avokadotärningar, schalottenlöksringar, grön chili, gurka och grapefrukt. Rätten garneras sedan med stenbitsrom, färska koriander- och myntablad.

(Thinly sliced scollops marinated in lime, mint and olive oil, garnished with avocado, shallots, green chili, cucumber, coriander and grapefruit)

RÖKT VILT
”Här har vi sökt oss ut i våra skogar i Tjust för att finna inspiration”
Rökt vildtkött blandas med krämig majonnäs, färskost, hackad rödlök, persilja och givmilt med pepparrot för att ge rätten en liten kick. Detta placeras sedan på en bit pumpernickel och serveras med jungfrusallad, picklad rödkål, lingon och toppas till sist med friterad surkål.

(Smoked game, dressed in mayonnaise, cream cheese, red onion, parsley and horsrraddish. Served on pumpernickel and garished with pickled red cabbage, lingon berries and fried sour kraut.)


Varmrätter | 335:-

RÖDING
”En hommage till våra vattendrag och dess skatter”
Halstrad röding serveras här tillsammans med en len blomkålspuré, grillad bukettkål och vinkokta blåmusslor. Fler tillbehör är dillslungad potatis, en gräddig musselsås och dillolja.

(Seared fillet of arctic charr, cauliflower puree, grilled romanesque, mussels, cream sauce, and dill oil.)

RÖKT ANKBRÖST
”Al-trä är vad ankbröstet röks i och det som ger den dess karaktär”
Vi röker ankan i vår slottsrök och serverar den sedan rosa, ackompanjerad av en skysås med smak av apelsin. Fler tillbehör är en kryddrostad morot, apelsintärningar, smörslungad lök och confiterad hasselbackspotatis.

(Home smoked breast of duck, orange gravy, roasted carrot, buttered onions, and potatoconfit.)

MARINERAD LAMMYTTERFILÉ
”Lamm, rosmarin och vitlök är en riktig hit”
Lammytterfilé marinerad med rosmarin och vitlök serveras med risottokroketter smaksatta med tomat och örter, grön sparris, sotade tomater och en sås gjord på lammfond, rosmarin och vitlök.

(Rosemary-garlic roasted lamb fillet, fried tomato and herb risotto croquettes, green asparagus, blackened tomatoes and lamb jus.)


GRILLAD HJÄRTSALLAD (vegetarisk)
”Hjärtsallad gör sig väldigt bra att både grilla och steka eftersom den är både fast och besk”
Grillad hjärtsallad serveras med en kryddstark chimichurri, sotade tomater, rökt majonnäs & en sallad på kål samt olika sorters bönor. Rätten avslutas med rostade mandelflakes och grillad lime.

(Grilled gem lettuce, with chimichurri, blackened tomatoes, smoked mayonnaise, bean salad, toasted almonds and grilled lime.)


Dessert | 165:-

VIT KAFFEGLASS MED SÖTSAKER
”Man bör alltid avsluta middagen med kaffe i någon form och såklart en avec till det”
Vit kaffeglass serveras i en kopp tillsammans med bitar av brownie, nougat och krispiga chokladpärlor. Detta toppas sedan med en salt kolasås och kristalliserad choklad.

(Coffee ice cream, chocolate brownie, nougat, butterscotch sauce and cristalized chocolate.)

JORDGUBBS- OCH RABARBERMOUSSE
”Jordgubbar och rabarber - en dessert för alla ”
En len mousse med smak av jordgubbar och rabarber serveras med syrlig hallonkräm, rabarberchips samt krispiga röda maränger med hallonsmak. Desserten avslutas sedan med säsongens bär och örter.

(Strawberry and rhubarb mousse, raspberry creme, rhubarb crisps and raspberry meringue.)

GRÄNSÖS OSTBRICKA
”Ost är mjölk på språng mot odödligheten”
Tre för dagen utvalda ostar från Sveriges alla hörn serveras med vårt hembakade fröknäcke, whiskeyinkokta aprikoser och Slottsherrens egna plommonmarmelad smaksatt med ingefära och konjak.

(Swedish cheeses, mixed seed crisp bread, whiskey poached apricots, plum jam spiked with ginger and cognac.)

---------------------------------------------------------------------------------------------

GRÄNSÖ SLOTTS KLASSISKA MENY
”Det kommer alltid ett tillfälle när du önskar ett riktigt gott kött och ett glas rött..."//Slottsherren


(Ryggbiffen ingår inte i våra förköpta trerätterspaket, men kan väljas till med en extra kostnad av 140 kr/person.)

FÖRRÄTT | 195:-

PIPERS KRÄFTSOPPA
”Snart 300 år senare, kan du fortfarande avnjuta denna soppa på slottet”
Vi har här tagit inspirationen från Märta Stures hushållsbok som skrevs här på Gränsö Slott på 1700-talet av Gustaf Abraham Piper. En ljuvlig kräftsoppa serveras med en sallad gjord på picklad gurka, äpple och dill. Fler tillbehör är syrad grädde, prästostflarn och för att göra den extra lyxig, så lägger vi även i kräftstjärtar och hummerkött.

(Creamy crayfish soup. Pickled cucumber, sour cream, apple, dill, mature cheese crunch, and lobster meat.)

VARMRÄTT | 475:-

SLOTTSHERRENS RYGGBIFF
”En rejäl skiva kött och ett glas rödvin, vad mer kan man önska”
En noga utvald bit ryggbiff, välmarmorerad och hängmörad. Serveras tillsammans med krispigt friterad potatis slungad i örter och grana padano, en tomatsallad med rödlök, salladslök och härliga vårblad, ett finstämt örtsmör och till sist en mustig rödvinssås.

(Grilled sirloin of beef, crispy fried potatoes tossed in herbs and grana padano cheese, tomato and red onion salad, herb butter, and red wine gravy.)

DESSERT | 165:-

VANILJ, NYPON OCH MANDEL
”Inspirationen kommer från barndomen, när man behövde nått extra lent, söt och gott”
En gräddig parfait lätt smaksatt med vanilj serveras med en ljuvlig varm nyponsoppa, mandelpastej, rostad mandel och ett krispigt mandelflarn.

(Vanilla parfait, served with a warm rosehip soup, almond pate, toasted alomonds and almond tuile.)

------------------------------------------------------------------------------------------------

Vinpaket |  Tre glas 385:-
Ett passande glas vin till varje rätt. Kombinerat för
fantastisk smakupplevelse.

Vinpaket Lyx |  Tre glas 435:-
Ta vin och mat i kombination till en helt ny nivå! Våra finaste
viner i perfekt gastronomisk harmoni med våra härliga maträtter.