À LA CARTE MENY - SOMMAR

En välkomponerad sommarmeny. Gäller från 5 juni.

 
FÖRRÄTTER | 165:-

GRÄNSÖ SLOTTS SKAGEN
”Vår stora publikfavorit”
Handskalade räkor blandas med en krämig citron -
majonnäs och smaksätts sedan med rödlök, äpple,
pepparrot och dill. Som tillbehör till detta serveras
picklad rödlök, salladsblad och brödchips.

(Hand peeled prawns, red onion, apple and horseraddish,
dressed in lemon majonaise. Soused red onion,
salad leaves, and bread crisps.)

Vin: A Christmann, Riesling – Pfalz
Lyx: Kloster Eberbach, Riesling – Rheingau

MARINERAD LAX
”En cevicheinspirerad sommarrätt”
Lax, salladslök, avokado, tomat, mango, mynta och
koriander blandas till en fräsch sallad. Salladen vänds
sedan runt med en lime- och chilimarinad och serveras
till sist i ett krispigt rispapper.

(
Salmon, spring onion, avocado, tomato, mango,
mint and coriander dressed in chili and lime, served
with crispy rice paper.)

Vin: Maxim Grünhaus, Riesling – Mosel
Lyx: Deltetto, Arneis – Piemonte

RÅBIFF
”Ännu en av många tolkningar”
Vi maler vår råbiff på innanlår av nöt och serverar
den med misomajonnäs, alger, picklad rättika, syltad
shiitakesvamp och toppar sedan med krasse och
sesamfrön smaksatta med wasabi.

(
Steak tartar, miso majonaise, seaweed, soused mooli,
shitaki mushrooms, cress and wasabi flavoured
sesame seeds.)


Vin: Nobles Vines 667, Pinot Noir – Kalifornien
Lyx: Joseph Drouhin, Pinot Noir – Bourgogne

CRÉME NINON (VEG.)
”Denna soppa skapad av Tore Wretman symboliserar
lätthet, finess och nästan omoralisk lyxighet”
Gröna ärtor, vitt vin, grönsaksbuljong och grädde är
basen för denna soppa. Den varma soppan serveras i
djup tallrik, toppas med syrad grädde och till sist avslutas
rätten med en skvätt Champagne.

(Light warm green pea soup, finished with whipped
cream and champagne.)

Vin: Joël Delaunay, Sauvignon Blanc – Loire
Lyx: Beaumont Des Crayéres, Chardonnay – Champagne



VARMRÄTTER | 270:-

TORSKRYGG
”Med skaldjurssås och tryffel blir denna rätt oerhört lyxig”
Lättrimmad torskrygg serveras med citrusbakad
fänkål, potatispuré smaksatt med tryffel och grillad
citron. Rätten görs sedan komplett med en ljuvlig
skaldjurssås och gröna dillkvistar.

(
Lightly salted loin of cod, lemon baked fennel, truffle -
potato puree, grilled lemon and a shellfish sauce.)


Vin: Riene Juliette, Picpoul – Languedoc
Lyx: Cullen Wines, Sauvignon & Semillon – Margaret River

RÖDING
”Rödingen är lite elegantare i sin smak
än sin storebror laxen”

Halstrad Röding serveras med krispig potatis, ett
urval av rostade primörer marinerade i örter och
vitlök. Till detta ett härligt nötdoftande brynt smör
med hasselnötter.

(
Seared fillet of charr, roasted potatoes, herb baked summer
vegetables, garlic, ”beurre noisette” and hazelnuts.)


Vin: Dark Horse, Chardonnay – Kalifornien
Lyx: Joseph Drouhin, Chardonnay – Bourgogne


KALVENTRECÔTE
”Om Slottsherren själv får välja, ja då blir det en rejäl
skiva grillat kött”
Grillad kalventrecôte serveras med friterad potatis, en
somrig sallad med tomat, mangold och rödlök. Till sist,
som pricken över i:et en smakrik rosépepparsås med
touch av konjak, precis som slottsherren vill ha det.

(Grilled entrecote of veal, fried potatoes, chard, tomato
and red onion salad. Finished with a pink pepper sauce
with a hint of cognac.)

Vin: Ogier, Granache & Syrah - Côte-du-Rhône
Lyx: João Ramos, Touriga Franca & Nacional Tinta Roriz – Duoro

ANKLÅR
”Anka med linser är en klassiker i
fransk husmanskost”
Confiterat anklår serveras med en sallad på du puy
linser smaksatta med lök, rotfrukter och rökt sidfläsk.
Fler tillbehör är ugnsbakade cocktailtomater och en
buljong lätt smaksatt med apelsin.

(Duck confit, ”Du puy lentils”, root vegetables, smoked
port belly, baked cherry tomatoes, and duck-orange jus.)

Vin: La Spinetta, Sangiovese – Toscana
Lyx: Massolino, Barbera – Piemonte

KRONÄRTSKOCKA
”En av våra vackraste grönsaker är kronärtskockan”
Confiterad kronärtskocka fylld med en len rostad
paprikacrème smaksatt med spiskummin serveras med
en härlig linssallad smaksatt med tomat, lök och rotfrukter.
Till detta, sotade tomater och en tomat- och
paprikabuljong.

(Globe artichoke filled with a cimmin flavoured pepper
puree, served with lentils, and a tomato-pepper ”tea”.)

Vin: Joël Delaunay, Sauvignon Blanc – Loire
Lyx: Joseph Drouhin, Chardonnay – Bourgogne



DESSERT | 135:-

SMULTRON CRÈME BRULÉE
”En riktig sommardröm”
En len vanilj- och smultronpudding toppas med ett krispigt täcke av bränt socker
och serveras sedan med små vaniljdrömmar.

(
Wild strawberry creme brulee, served with vanilla cookies.)

Vin: Kracher, Zweigelt – Burgenland

VINBÄR, DRAGON OCH CHOKLAD
”Svarta vinbär och dragon trivs väldigt bra tillsammans”
En ljuvlig svartvinbärssorbet serveras med en pastej gjord på karameliserad vit
choklad, dragonpulver, rostad choklad och en blåbärskräm.

(
Blackcurrent sorbet, caramalized white chocolate ”pate”, tarragon powder, roasted
chocoate, and blueberry creme.)


Vin: Calvet, Semillon & Sauvignon – Bourdeaux

VATTENMELON
”Vattenmelon en varm sommardag är ett fantastiskt barndomsminne”
Isad vattenmelonsoppa smaksatt med hallon och lime serveras med
söta melon kulor, kristalliserad vit choklad och en härligt
fräsch granatäpple- och champagnegranite.

(
Chilled water melon soup with raspberries, lime, pomegranate
and Champagne granite.)


Vin: La Spinetta, Moscato – Piemonte

SLOTTSHERRENS OSTBRÄDA
”Ost är mjölk på språng mot odödligheten”
Tre utvalda ostar från Sveriges alla hörn serveras med honungsrostade valnötter
och fikon. Till detta slottsherrens egna plommonmarmelad smaksatt med
ingefära och konjak.

(
Swedish cheeses, honey roasted walnuts, figs, and plum jam spiked
with ginger and cognac.)


Vin: Duorum Vintage 2009 Port, Touriga Nacional,
Touriga Franca, Tinta Roriz, Souzao – Douro

VINPAKET  |  Tre glas 365:-
Ett passande glas vin till varje rätt. Kombinerat för
fantastisk smakupplevelse.

LYX VINPAKET |  Tre glas 415:-
Ta vin och mat i kombination till en helt ny nivå! Våra finaste
viner i perfekt gastronomisk harmoni med våra härliga maträtter.