À la carte - Höstmeny

Ladda ner menyn till din mobil via vår QR-kod.

Gränsös kockar har här skapat en riktig höstmeny baserad på vad det rika Tjust erbjuder. Vilt, bär och svamp från skogen, ostar från lokala mejerier, fina fläskdetaljer från Håkans glada utegrisar i närheten. Lägg till fina råvaror som pilgrimsmussla, öring från havet och kött från John Stone, perfekt marmorerat och mörat. Väl bekomme!

Förrätter | 195:-

SVAMPTARTAR (Vegansk)
”Lokal svamp serverat på modernt vis”

Tartar gjord på säsongens svamp smaksatt med sesam, soja, picklad lök, pepparrot och salladslök.
Serveras med svampemulsion, sjögräs, friterad svamp och krasse.

Tartar made from seasonal mushrooms flavored with sesame, soy, pickled onions, horseradish and
green onions, mushroom emulsion, seaweed, fried mushrooms and cress.

PILGRIMSMUSSLA
”Musslorna och fläsket kompletterar varandra bra i denna härliga rätt”

Halstrad pilgrimsmussla serveras med blomkålspuré, rimmat fläsk från Håkans Glada Utegrisar
i Brantestad, säsongens svamp, sojareduktion och örter.

Grilled scallops with cauliflower puree, salted pork, seasonal mushrooms, soy reduction and herbs.


PIPERS KRÄFTSOPPA
”Tjust har kräftan i sitt häradsvapen - här förstår du varför”

Vi har tagit inspirationen från Märta Stures hushållsbok som skrevs här på Gränsö Slott 1739
av matälskaren Gustaf Abraham Piper. Han åt kräftor året runt. En ljuvlig kräftsoppa serveras
ovanpå en sallad av kräftstjärtar, dill, äpple, syrad fänkål och morot. Salladen toppas sedan
med friterad purjolök och dill.

Cremy crayfish soup, a salad of crayfish tails, dill, apple, pickled fennel and carrot.
The salad is then topped with fried leeks and dill.

VILDAND
”Vildanden röks i vår slottsrök”

Lättrökt vildandsbröst serveras med en dressad sallad av torkade tranbär, rostade valnötter, torkade
lingon och blåbär. Rätten avslutas med salladsost från Skurö Gårdsmejeri, som vi valt att smaksätta
med sommarens örter från trädgården.

Lightly smoked wild duck breast, salad with dried cranberries, roasted walnuts, dried lingonberries
and blueberries. Salad cheese from Skurö farm dairy.

Varmrätter | 335:-

ROTSELLERI
”Smaker du inte trodde fanns i en rotselleri”

Långbakad rotselleri glaserad med apelsin serveras med en vildris-, äpple- och pecannötssallad.
Fler tillbehör är en ört och sesamsås, krispig kål med vitlöksdressing med smak av apelsin.

Long-baked celeriac glazed with orange, served with a wild rice, apple and pecan salad. Herb and sesame sauce, crispy cabbage and an orange and garlic dressing.


ÖRING
”En härligt höstlig fiskrätt på Gränsövis”

Smörstekt öring serveras med smörslungade jordärtskockor, kastanj, säsongens svamp och grillade endiver. Tallriken avslutas till slut med brynt smör som är smaksatt med soja.

Butter fried trout with oven-baked artichokes, chestnuts, seasonal mushrooms, grilled endives
and browned butter flavored with soy.


FLÄSKRACKS
”Fläsk från lokal gård i Brantestad”

Nattbakad fläskracks från Håkans Glada Utegrisar serveras med confiterad potatis. Fler tillbehör är en
rotselleripuré smaksatt med honung och kummin. Till sist, en körsbärs och portvinssås.

Rack of pork served with confit potatoes, a celeriac puree flavored with honey and caraway.
Finally, a cherry and portwine sauce.

HJORT
”Lokalt viltkött från Mossebo”

Hjortinnanlår marinerat i enbär, timjan och dijon. Serveras med potatispuré smaksatt med lagrad ost, sommarens vinbär, som har picklats för hösten och säsongens svamp. Rätten knyts ihop med en sky smaksatt med svartvinbär och krispig schalottenlök.

Deer thighs marinated in juniper, thyme and dijon. Served with mashed potatoes flavored with matured cheese, currants, mushrooms, blackcurrant sauce and crispy shallots.

Vid allergi eller avvikande kost meddela serveringspersonalen.

SLOTTSHERRENS VAL
”För dig som vill njuta som en slottsherre och slottsfru”

Varmrätt | 475:-

SLOTTSHERRENS RYGGBIFF
”Från producenten John Stone som är specialister på hängmörat, gräsuppfött nötkött”

En noga utvald och ordentlig bit ryggbiff, väl marmorerad och hängmörad. Serveras med krispig friterad potatis slungad i örter och toppad med lagrad ost, en sallad på kål och betor, ett gott svamp- & tryffelsmör och till sist en mustig rödvinssås.

Grilled sirloin of beef, crispy fried potatoes tossed in herbs and matured cheese, a sallad of cabbage and beets, mushroom & truffle butter, and red wine sauce.

* Vid bokat paket tillkommer 150 kr vid val av ryggbiff.


Dessert | 165:-

BLÅBÄR & CHOKLAD
”Efter en bra blåbärsäsong är det naturligt att ha med dem i vår meny”

Vispad blåbärspannacotta serveras med en karameliserad vit chokladcremé.
Till detta en blåbärs- och limesås samt rostad vit choklad.

Whipped blueberry pannacotta with a caramelized white chocolate cream,
blueberry and lime sauce, tarragon oil and roasted white chocolate.


LINGON & SKOG
”Den svenska skogen serverat på tallrik”

En sötsyrlig lingonsorbet serveras med rårörda lingon- och blåbär, granolja, ett sött
kantarellströssel och ett lent lingonskum. Rätten garneras till sist med granskott,
plockade i Tjust av kockarna.

A sweet and sour lingonberry sorbet with spruce oil, a sweet chanterelle sprinkle,
spruce shoots and a light lingonberry foam.

LOKAL OST
”Ost från Skurö Gårdsmejeri utanför Figeholm”

Veckans ost från Skurö täcks med råsocker och karameliseras till ett knäckigt täcke och
toppas sedan med bär, fikon och nötter. Till detta serverar vi Gränsö Slotts fröknäcke.

This week’s cheese from Skurö, covered with raw sugar and caramelized crispy,
topped with berries, figs and nuts. Served with homemade seed bread.

VANILJ, NYPON OCH MANDEL
”Vresrosor med nypon finns det gott om på Gränsö,
därför goda nypon i vår dessert”

Gräddig vaniljglass serveras på ett krispigt mandelsmul tillsammans med
en len nyponkräm, mandelpastej och nyponpulver.

Creamy vanilla ice cream is served on an almond crumb together
with rosehip cream, almondpate and rosehip powder.

VINPAKET | Tre glas 390:-
“Ett passande glas vin till varje rätt.
Kombinerat för fantastisk smakupplevelse”

VINPAKET LYX | Tre glas 455:-
“Ett lite lyxigare passande glas vin till varje rätt.
Kombinerat för fantastisk smakupplevelse”