À la carte - Vår

Gränsös kockar har här skapat en riktig vårmeny baserad på vad det rika Tjust erbjuder.

Förrätter | 195:-

RÅBIFF 
”En av tusen tolkningar på en fantastiskt läcker rätt”

Innanlår på nöt tärnas fint och serveras tillsammans med krämig tryffelemulsion, lyxig löjrom och krispiga jordärtskockschips. Rätten avslutas med friterad rödbeta och krasse.

Boneless Beef Inside are diced into fine pieces and served together with trufflemayonnaise, vendace roe, artichoke chips, fried beets and cress.

LAXTARTAR
”Kombinationen av sälta och sötma ger en unik smak”

Laxtartar gjord på gravad och kallrökt lax som smaksätts med Dijonsenap, picklade senapsfrön, schalottenlök, gräslök, dill, citron och pepparrot. Serveras med senapscremé, friterad surkål och confiterad äggula.

Salmon tartare made from pickled and cold-smoked salmon flavored with Dijon mustard, shallots, herbs and horseradish. This is then served with mustard cream, fried sauerkraut and confit egg yolk.

PIPERS KRÄFTSOPPA
”Tjust har kräftan i sitt häradsvapen - här förstår du varför”

Vi har tagit inspirationen från Märta Stures hushållsbok som skrevs här på Gränsö Slott 1739 av matälskaren Gustaf Abraham Piper. Han åt kräftor året runt. En ljuvlig kräftsoppa serveras ovanpå en kräfttimbal gjord på syrad grädde, kräftor och dill. Toppas sedan med kräftstjärtar, dill och västerbottenflarn.

A delicious crayfish soup is served on top of a crayfish timbale, this is then topped with crayfish tails, dill and a matured cheese crisp.

LINSSALLAD MED MANGO OCH KOKOS (Går att få vegansk)
”Koriander, ingefära, kanel, spiskummin, kardemumma, nejlika och muskot är några av kryddorna som ger rätten dess karaktär”

En aromatisk sallad gjord på röda linser och vildris som blandas med örter som koriander, mynta och thaibasilika. Fler tillbehör är svarta bönor, chili, lök och mango. Salladen serveras tillsammans med en mangodressing, yoghurtsås, grillad tempeh och toppas med rostade kokosflakes.

A salad made from red lentils and wild rice, mixed with spices and herbs. The salad is then served with a mango dressing, yogurt sauce, grilled tempeh and topped with roasted coconut flakes.


Varmrätter | 335:-

HÄNGMÖRADE LAMMRACKS
”Lammet är hängmörat enligt dry age metoden i cirka 10 dagar. Levererat av Donald Russel från Scottland.”

Hängmörade lammracks serveras med tomat- och dijonsenapscrème, ört- och potatisbakelse som toppas med torkade svarta oliver som ger en härlig sälta. Fler tillbehör är citrus och honungsbrässerad fänkål och en mustig lammsky smaksatt med örter- och vitlök.

Lamb racks are served with tomato and Dijon mustard cream, potatocake topped with dried olives, citrus and honey braised fennel and a rich lamb sauce flavored with herbs and garlic.

RIMMAD TORSKRYGG
”Vi rimmar fisken för att den ska bli mer smakrik och även bli fastare i köttet”

Lättrimmad torskrygg halstras på skinnsidan och serveras tillsammans med grön ärtcremé, friterad purjolök, lättpicklade säsongsprimörer. Till detta kokt potatis slungad i citronolja och örter, samt en fräsch ört- och citrondressing.

Lightly salted cod loin is served with green pea cream, fried leeks, lightly pickled vegetables. Boiled potatoes tossed in oil and herbs, as well as a herb and lemon dressing

APELSINGLASERAT ANKBRÖST
”Anka och apelsin är en god kombination som är lyxigt gott”

Ankbröst glaseras med apelsin och serveras med citrus- och chilimarinerad kål, sauterade gröna bönor, karamelliserad sötpotatisfondant, rostade sesamfrön, samt härlig anksky smaksatt med apelsin.

Orange glazed duck breast served with citrus and chili marinated cabbage, green beans, caramelized sweet potato fondant, sesame seeds and duck sauce flavored with orange.

BUTTERNUT WELLINGTON
”En oklassisk Wellington serverat med klassiska tillbehör”

Butternut squash bakas av och rullas i en cremé på dijonsenap, kastanj, lök, örter, vitlök, äpple och svamp. Pumpapaketet slås sedan i en tusenbladsdeg och bakas av i ugnen. Serveras med friterad potatis slungad i örter, babymorötter och en körsbärssky.

A Butternut squash Wellington filled with Dijon, chestnut, herbs, garlic, apple and mushrooms. Served with fried potatoes, baby carrots and a cherry sauce.

Varmrätt | 475:-

SLOTTSHERRENS RYGGBIFF 
”Chimichurri är en kryddstark sås, som används till grillat kött ”

Grillad ryggbiff skivas och läggs på en bädd av rucola, serveras med rödlök, salladslök, cocktailtomater, rostade pinjenötter och givmilt med parmesan. Rätten avslutas med en kryddig chimichurri, samt en aioli. Vid sidan av så serveras rätten med krispigt friterad potatis slungad i salt och örter.

Grilled sirloin steak, arugula, red onions, green onions, cocktail tomatoes, roasted pine nuts, parmesan and a delicious Chimichurri. On the side, crispy fried potatoes tossed in salt and herbs. 

*Vid bokat paket tillkommer 150kr vid val av ryggbiff.


Dessert | 165:-

PASSION & CHOKLAD
”Det är lätt att bli passionerat förälskad i denna dessert”

Mörtk chokladterrine gjord på choklad som fermenterats tillsammans med passionsfrukt, vilket ger en unik smak. Fler tillbehör är vispad passionsfrukt- och kokosmousse, syrlig passionsfruktsås kristalliserad vit choklad och passionscrisp.

A dark chocolate terrine, with whipped passion fruit and coconut mousse, sour passion fruit sauce crystallized white chocolate and passion crisp.

ÖRTER, RABARBER & HALLON
”Denna sorbeten är ett riktigt vårskrik, med alla härliga örter”

Fräsch sorbet gjord på gröna örter och äpple, ackompanjeras av hallon- och rabarbercremé. Fler tillbehör är söta kanderade örter, torkade hallon och färska örter.

A sorbet made from green herbs and apple, raspberry and rhubarb cream, sweet candied herbs, dried raspberries and fresh herbs.

VANILJ, NYPON OCH MANDEL
”Vresrosor med nypon finns det gott om på Gränsö, därför goda nypon i vår dessert”

Gräddig vaniljglass gjord på äkta vanilj serveras på ett mandelsmul tillsammans med nyponkräm och len mandelpastej. Rätten avslutas med mandelkaka och nyponpulver.

Creamy vanilla ice cream is served on an almond crumb together with rosehip cream, almondcake, almondpate and rosehip powder.

GRÄNSÖS OSTTALLRIK
”Ost är mjölk på språng mot odödligheten”

Utvalda svenska och lokala ostar serveras tillsammans med Gränsös hemmagjorda fröknäcke, Slottsherrens plommonmarmelad smaksatt med cognac och ingefära, samt en torkad frukt- och nötterrine.

Selected Swedish and local cheeses served with Gränsö’s homemade seed bread, plum jam flavored with cognac and ginger, and a dried fruit and nut terrine.

 

Vid allergi eller avvikande kost meddela serveringspersonalen.

VINPAKET | Tre glas 390:-
“Ett passande glas vin till varje rätt.
Kombinerat för fantastisk smakupplevelse”

VINPAKET LYX| Tre glas 455:-
“Ett lite lyxigare passande glas vin till varje rätt.
Kombinerat för fantastisk smakupplevelse”